USR va sesiza Comisia Europeană privind „taxa pe soare”: OUG-ul adoptat de Guvern va introduce taxa imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți

​USR va sesiza Comisia Europeană pentru declanșarea procedurii de infringement pentru aplicarea eronată a unei directive europene, acuzând că noua Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile introduce taxa pe Soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți.

Panouri fotovoltaiceFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

  • „Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că OUG care bagă Taxa pe Soare transpune o directivă europeană. Că deși nu există taxă pe Soare, ea oricum începe din 2026. Și dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu își dă cu stângul în dreptul și spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe Soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți. Ca să fie clar: decizia politică stupidă de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înșiși aparține guvernului Nicu – Marcel.”, a scris pe Facebook Cristian Ghinea.

Ghinea spune că Directiva UE descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar statuează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați și deși Directiva lasă anumite excepții, OUG-ul adoptat de Guvern le tranbsformă în regulă.

  • „Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați pentru ce consumă ei înșiși este omis ca referință în textul din OUG atunci când se stabilește taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Taxarea se aplică imediat pentru cetățenii și firmele care produc mai mult de 30kW sau au beneficiat de sprijin de stat (Casa Verde de exemplu). IMM-rile și fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră aici.
  • Apoi, printr-o simplă transformare a unui ”statul poate” în ”statul taxează”, guvernul securisto-socialist dă o lovitură producției independente de energie, pentru a proteja piața captivă a marilor companii de stat, subordonate lui Virgil Popescu.”, scrie Cristian Ghinea.

Acesta spune că USR va sesiza Comisia Europeană urgent pentru declanșarea procedurii de infringement pentru aplicarea eronată a unei directive europene.

Uniunea Salvaţi România (USR) a solicitat duminică guvernanţilor stoparea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, acuzând faptul că Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care “inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare”.

se actualizeaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *