Ursula von der Leyen, Viktor Orban și Irakli Garibashvili sunt sâmbătă la București / Întâlniri cu Ciucă și Iohannis / Va fi semnat un acord strategic pentru un cablu submarin

Sâmbătă dimineață va fi semnat acordul dintre Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi, informează Executivul și Președinția.

Viktor Orban și Ursula von der LeyenFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Este prima vizită în România a lui Viktor orban după ce, luna trecută, a apărut cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el. Ministerul român de Externe a reacționat vehement, spunând că „orice manifestare de tip revizionist este inacceptabilă”

La ora 09:300 a fost programată, la Cotroceni, întrevederea președintelui României, Klaus Iohannis, și prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

După ora 10:00 are loc o sesiune plenară și ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi

Oficialii români și străini vor susține mai multe alocuțiuni la Palatul Cotroceni. La ora 13:00 este programată și o întâlnire între premierul român și cel georgian la Palatul Victoria.

Acord strategic pentru un cablu submarin

Potrivit președinției române, „acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *