Un oficial rus a fost rănit în Republica Centrafricană / Rusia acuză Franța

Rusia l-a convocat miercuri pe ambasadorul francez la Moscova pentru a protesta față de comentariile făcute de șeful diplomației franceze cu privire la atacul de săptămâna trecută asupra unui oficial rus în Republica Centrafricană, potrivit AFP.

Grupul Wagner ar fi actionat in Ucraina, Siria si in tari africaneFoto: FLORENT VERGNES / AFP / Profimedia

Ambasadorul francez (Pierre Lévy) a fost informat cu privire la caracterul inadmisibil al (acestor) noi acuzații împotriva Rusiei privind difuzarea de „propagandă” și „violențe împotriva populației civile” din Republica Centrafricană de către structuri militare rusești presupus privat, a precizat diplomația rusă.

„Facem apel la autoritățile franceze să se abțină de la adoptarea unei abordări neocoloniale în activitatea lor în regiune, spunând partenerilor africani cu care ar trebui să fie prieteni și să coopereze, sau să creeze isterie antirusească”, a continuat sursa într-un comunicat.

Rusia a declarat că unul dintre reprezentanții săi în Republica Centrafricană a fost grav rănit vineri în capitala Bangui de un colet capcană. Un atac pe care șeful grupului paramilitar rus Wagner, care are o prezență puternică în țară, l-a atribuit imediat Franței.

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a dezmințit apoi rapid aceste acuzații ale lui Wagner.

„Această informație este falsă și este chiar un bun exemplu de propagandă rusă și de imaginația fantezistă care caracterizează uneori această propagandă”, a declarat ea pentru AFP.

„Această miliție (Wagner) se angajează în acțiuni regretabile asupra populației civile și ar fi multe de spus despre asta, dar nu este momentul astăzi”, a adăugat ea.

Franța acuză în mod regulat grupul Wagner că orchestrează manipularea opiniei publice împotriva Franței în mai multe țări africane, inclusiv în Republica Centrafricană, și că se implică în prădarea economică sub pretextul unor contracte de protecție guvernamentală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *