Un Crăciun mult prea ,,scump”. Românii își amanetează bunurile, pentru a avea ce pune pe masă

În timp ce alții așteaptă Crăciunul cu mult entuziasm și multă fericire, mulți români ajung să-și amaneteze bunurile doar pentru a avea ce pune pe masă. Din păcate, Crăciunul din acest an este unul mult prea ,,scump” pentru oamenii care au probleme cu banii. 

Fie că vorbim de bijuterii valoroase sau cu o valoare sentimentală, fie că vorbim despre obiecte electrocasnice, mulți români renunță la ele pentru o perioadă din timp. Partea mai puțin plăcută este faptul că o mare parte dintre ei nu vor mai putea să și le recupereze. De asemenea, experții spun că și costurile psihologice sunt destul de mari.

(CITEȘTE ȘI: CANCAN DĂRUIEȘTE. A VENIT MOȘ CANCAN!)

,,Unii dintre ei ştiu că şansele sunt destul de mici să recupereze lucrurile respective. Alţii intră cu speranţe, speranţa cu care cred ei că pot sau conform căreia cred ca pot să recupereze. Poveştile pot să aibă, din păcate, un final trist atunci când nu reuşim pentru că o datorie naşte o altă datorie.”, spune psihologul Jeni Chiriac, după cum informează observatornews.ro.

Românii își amantează bunurile pentru a avea bani de sărbători

Tot mai mulți români trec pragul caselor de amanet. Cu multă dezamăgire, nu se mai gândesc la valorea bunurilor pe care le amanetează, ci doar la faptul că e posibil să nu aibă ce pune pe masă, dacă nu fac asta.

,,Trebuie să facă sărbătorile şi amanetează un telefon, o bijuterie. Este încă un petec la sac, adică la sărăcie. Aurul la mine în cartier este la amanet 180 de lei şi pe piaţă mult.

Românii își amanetează bunuri de valoare. Sursă foto: captură Observator

Acum se câştigă. Nu este o variantă bună, dar dacă stăm să ne gândim decât să răbdăm de foame, mai bine ducem la amanet şi ne luăm strictul necesar. Dacă nu ai bani, obligat le pierzi.”, citează sursa amintită mai sus.

(VEZI ȘI: TATĂL TÂNĂRULUI DE 19 ANI, CARE A PROVOCAT ACCIDENTUL MORTAL DIN PETROȘANI, A RUPT TĂCEREA: „EL O SĂ PLĂTEASCĂ PENTRU FAPTELE LUI”)

Din ce în ce mai mulți români își amanetează bunurile

În România există peste 2.000 de case de amanet, iar solicitările pentru amanetare cresc pe zi ce trece.

,,Între 10 şi 15%, fiind şi luna cadourilor, iar pe partea de vânzare a obiectelor de lux se întâmplă acelaşi fenomen. Clienţii sunt mai cumpătaţi în perioada aceasta. De exemplu, nu se solicită suma maximă pe care o poate primi pe acel obiect”, declară Diana, reprezentant amanet, potrivit sursei de mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *