Ucraina: Percheziții în 19 mănăstiri și biserici suspectate de legături cu Moscova

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunțat miercuri că au percheziționat bisericile ortodoxe aflate sub tutela Patriarhiei Moscovei din Ucraina, în contextul presiunilor tot mai mari împotriva acestei filiale pe fondul invaziei rusești, potrivit AFP.

Lavra Pecerska din KievFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit SBU, „măsurile de contraspionaj” au vizat 19 mănăstiri, catedrale și biserici din mai multe regiuni ale Ucrainei. Acesta a justificat perchezițiile ca fiind un efort de „contracarare a activităților subversive ale serviciilor secrete rusești” din țară.

Serviciile ucrainene au afirmat că au descoperit „pașapoarte rusești, literatură de propagandă și permise” emise de autoritățile de ocupație.

„În aceste publicații, reprezentanții ruși neagă existența poporului ucrainean, a limbii și culturii sale și pun la îndoială statul ucrainean”, a declarat SBU într-un mesaj pe Telegram.

Biserica Ortodoxă, care depinde de Patriarhia Moscovei, a fost supusă la presiuni din partea autorităților ucrainene de la începutul invaziei rusești în țară, la 24 februarie.

La începutul lunii decembrie, președintele Volodimir Zelenski și-a anunțat intenția de a pune sub semnul întrebării statutul acestei ramuri a Bisericii Ortodoxe și de a limita activitățile organizațiilor religioase afiliate cu Rusia.

Percheziții care vizau filiala din Moscova au fost deja efectuate în noiembrie, inclusiv la o mănăstire celebră din capitala Kiev.

În ultimele săptămâni, autoritățile au introdus, de asemenea, sancțiuni împotriva a aproximativ 15 demnitari ai acestei confesiuni pentru poziția lor în favoarea Moscovei sau pentru colaborarea cu forțele de ocupație ruse.

Ucraina, o țară cu o populație predominant ortodoxă, este împărțită între o Biserică dependentă de Patriarhia Moscovei – care a anunțat că își rupe legăturile cu Rusia la sfârșitul lunii mai din cauza invaziei – și o Biserică independentă de tutela rusă.

Aceasta din urmă a fost creată la sfârșitul anului 2018 și a jurat credință Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, care are sediul la Istanbul.

Biserica Ortodoxă Rusă, al cărei patriarh Kirill este un susținător cheie al președintelui rus Vladimir Putin, a denunțat perchezițiile din Ucraina ca fiind un „act de intimidare” împotriva credincioșilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *