Ucraina aplică sancţiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care ar avea legături cu o biserică pro-Moscova

Ucraina aplică sancţiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care ar avea legături cu o biserică pro-Moscova pe motiv că au fost de acord să colaboreze cu autorităţile de ocupaţie ruse sau au justificat invadarea de către Moscova, a informat serviciul de securitate ucrainean.

Lavra Pecerska din KievFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Anunţul făcut sâmbătă este cel mai recent dintr-o serie de măsuri împotriva unei filiale ucrainene a Bisericii Ortodoxe, legată istoric de Moscova. Biserica Ortodoxă din Rusia susţine războiul.

Serviciile de securitate au declarat că cei 10 clerici au convenit în mod diferit să coopereze cu autorităţile de ocupaţie, au promovat naraţiuni pro-ruse şi au justificat agresiunea militară rusă în Ucraina, relatează Reuters și News.ro.

Majoritatea clericilor – fie membri ai bisericii, fie strâns legaţi de aceasta – trăiesc în teritorii controlate de Rusia sau se află în străinătate, a spus serviciul.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei continuă să desfăşoare o activitate cuprinzătoare privind protecţia statului ucrainean şi va continua să expună persoanele care ameninţă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în comunicat.

Filiala ucraineană a rupt în mod oficial legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă în luna mai anul trecut, dar este încă suspectată de mulţi ucraineni de cooperare secretă cu Rusia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *