Toți bugetarii trebuie să știe! Când se recuperează ziua liberă de 2 decembrie

Mult așteșptata mini-vacanța de 1 decembrie a venit ca o gură de aer pentru români, însă ziua de vineri, 2 decembrie, peste care s-a făcut punte cu weekendul, va trebui recuperată. Ce trebuie să facă bugetarii până la finalul anului.

Bugetarii care s-au bucurat de cele 5 zile libere vor avea obligativitatea de a recupera ziua de vineri, 2 decembrie. Cum se va face asta? Ei bine, angajații au posibilitatea de a sta peste program până când vor ajunge să recuperează cele 8 ore de lucru pierdute în acea zi. Angajații au timp la dispoziție până la finalul anului 2022.

Vezi și: VESTE BUNĂ PENTRU ANGAJAȚII DIN ROMÂNIA! CÂTE ZILE LIBERE ÎN PLUS POȚI PRIMI DE LA LOCUL DE MUNCĂ

Având în vedere că ziua de 2 decembrie nu este considerată zi liberă, angajații din domeniul public au avut ocazia de a alipi ziua de vineri (2 decembrie) cu cele două sărbători legate, Sf. Andrei (30 noiembrie) și ziua Națională a României (1 decembrie).

Zilele libere rămase în anul 2022

Vezi și: BUGETARII AR PUTEA BENEFICIA DE ÎNCĂ 3 ZILE LIBERE, ÎNCEPÂND DE ANUL VIITOR. CE PREGĂTEȘTE MINISTERUL MUNCII

Până la sfârşitul anului 2022, românii mai au doar două zile libere legale. 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni)- Crăciunul.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Citește și: CE MODIFICĂRI SPECTACULOASE SUNT ANUNȚATE ÎN LEGISLAȚIA MUNCII? SALARIAȚII AR URMA SĂ PRIMEASCĂ 10 ZILE LIBERE PENTRU…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *