Thailanda: A doua zi de căutări pentru cei 31 de marinari daţi dispăruţi

D. Popa • HotNews.ro

O vastă operaţiune de salvare continuă marţi în Golful Thailandei, în căutarea celor peste 30 de marinari dispăruţi după scufundarea unei nave militare, cu speranţa că vestele de salvare le-au salvat viaţa după două nopţi în derivă, scrie AFP.

Imagine din ThailandaFoto: Paul Lakatos/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cel puţin 31 de persoane sunt în continuare date dispărute după ce HTMS Sukhothai, o corvetă a Marinei regale thailandeze, s-a scufundat în noaptea de duminică spre luni, la aproximativ treizeci de kilometri de coastă, în largul districtului Bang Saphan (sud).

Misiunea de salvare, care a inclus luni două elicoptere militare, două fregate şi o navă-amfibie, a permis recuperarea a 75 de membri ai echipajului. Dar de luni dimineaţă, numărul total al supravieţuitori a rămas neschimbat.

Marţi dimineaţă în jurul orelor 09.00 (02.00 GMT), o navă militară, HTMS Kraburi, a reluat căutările, cu 176 de persoane la bord, printre care scafandri, au constatat jurnalişti ai AFP aflaţi la faţa locului.

“Vremea este mai bună astăzi (marţi)”, a declarat Kraiwit Kornraweeprapapitch, comandantul HTMS Kraburi, după ce regiunea a fost măturată de furtuni în ultimele zile.

“Formatul căutării rămâne acelaşi, este o operaţiune comună cu elicoptere” militare, a explicat el, precizând că alte trei nave au fost desfăşurate în zona de căutare, un pătrat la aproximativ 50 de kilometri de ţărm, care se întinde pe provinciile Prachuap Khiri Khan şi Chumphon.

“Sper că vom găsi supravieţuitori care să fi rezistat datorită vestelor lor de salvare”, a declarat pentru AFP Narong Khumburi, un ofiţer de marină care participă la misiunea de salvare.

“Îmi imaginez că trebuie să fie obosiţi” după două nopţi în largul mării, a adăugat el.

Marea agitată, cu valuri de “trei metri” înălţime, potrivit unui supravieţuitor, a avariat sistemul electric al HTMS Sukhothai şi au făcut ca echipajul să scape corveta “de sub control”, potrivit Marinei regale thailandeze.

Este “prima dată” când o navă militară naufragiază pe timp de pace în Thailanda, a declarat luni comandantul marinei Pichai Lorchusakul.

“Prioritatea noastră numărul unu este să căutăm şi să salvăm cât de mulţi oameni putem”, a spus el.

Biroul meteorologic din Thailanda şi-a reînnoit marţi apelul la prudenţă pentru navigaţie în Golful Thailandei, din cauza vântului aşteptat cu rafale care poate crea condiţii de furtună.

Luni după-amiază, câţiva membri ai echipajului salvaţi din mare au fost transportaţi cu elicopterul la un spital militar al Marinei, la Sattahip (est).

Premierul Prayut Chan-O-Cha, de asemenea, ministru al apărării, a declarat luni că sunt “vreo cinci persoane grav rănite”.

Corveta HTMS Sukhothai, de fabricaţie americană, a fost lansată la apă în 1987, potrivit think tank-ului US Naval Institute.

Într-unul dintre cele mai grave naufragii din istoria ţării, peste patruzeci de turişti au murit în iulie 2018 în apropiere de Phuke, reaminteşte AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *