TASS: Vladimir Putin și-a anulat și discursul anual în fața parlamentului rus

Președintelui rus Vladimir Putin nu își va ține nici discursul anual din parlamentul rus în 2022, după ce și-a anulat și conferința de presă maraton pe care o susține de regulă în luna decembrie, scrie agenția TASS, citând o sursă parlamentară.

Vladimir Putin in timpul unui discursFoto: Alexandr Demyanchuk / AFP / Profimedia Images

„Mesajul ar trebui să aibă loc o dată pe an, iar numărătoarea inversă începe de la mesajul anterior. Prin urmare, mesajul poate avea loc anul viitor (…) cred că anul acesta nu va avea loc”, afirmă sursa citată de cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

Interlocutorul celor de la TASS a mai remarcat că este necesar ca Vladimir Putin să „se pregătească serios pentru mesaj și a mai rămas prea puțin timp până la sfârșitul anului”.

Potrivit Constituției Rusiei, președintele „se adresează Adunării Federale (n.r. denumirea oficială a parlamentului rus) cu mesaje anuale despre situația din țară, despre principalele direcții ale politicii interne și externe a statului”.

TASS amintește că în aceste discursuri șeful statului își expune în mod tradițional evaluarea asupra situației din țară și își conturează obiectivele pentru viitor.

Întrebat anterior despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că administrația prezidențială se va adapta la programul lui Putin, despre care a spus că este „foarte dinamic, deoarece situația este dinamică”.

Luna trecută Peskov a afirmat că se lucrează la text de mult timp. În cele mai multe cazuri, mesajele au fost anunțate în fiecare an, dar au existat și excepții. De exemplu, Putin nu s-a adresat parlamentului în 2017 (discursul a fost amânat până în data de 1 martie a anului următor).

Putin nu va vorbi nici cu presa anul acesta

Informația publicată de cei de la TASS vine după ce Kremlinul a confirmat la începutul săptmânii că Putin nu își va ține faimoasa conferință de presă maraton anuală pentru prima oară în ultimii 10 ani.

„În ceea ce privește marea conferință de presă, da, nu va fi una până în noul an”, le-a răspuns Dmitri Peskov jurnaliștilor acreditați pe lângă Kremlin, după ce a fost întrebat din nou luni despre acest subiect.

Peskov nu a oferit nicio justificare pentru decizie, rezumându-se la a afirma că „sperăm că preşedintele va găsi în continuare o oportunitate de a discuta cu jurnaliştii. Face acest lucru în mod regulat, inclusiv în timpul călătoriilor în străinătate”.

Anul trecut, la conferinţa de presă anuală, Vladimir Putin a vorbit cu presa mai mult de patru ore, declarând atunci că vrea să evite conflictul cu Ucraina și cu Occidentul, dar cerând garanții pentru securitatea Rusiei.

„Ar trebui să ne oferiți garanții. Voi! Și fără nicio întârziere! Acum!” a spus președintele rus, răspunzând la o întrebare din partea Sky News.

Afirmațiile sale au venit la o săptămână după ce Ministerul rus de Externe transmisese o solicitare formală țărilor occidentale în acest sens, printre solicitările Moscovei numărându-se retragerea trupelor NATO din Europa de Est.

Urmărește ultimele evoluții din a 294-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *