Țările bogate promit 15 miliarde de dolari Vietnamului pentru tranziția sa verde

Un grup de țări bogate și instituții internaționale s-au angajat miercuri să mobilizeze 15,5 miliarde de dolari pentru a ajuta Vietnamul să își reducă dependența de combustibilii fosili pentru a atinge neutralitatea în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon până în 2050, potrivit AFP.

Tren in VietnamFoto: Hoxuanhuong, Dreamstime.com

Printre contribuitorii la acest „Parteneriat pentru o tranziție energetică echitabilă” (JETP) cu Vietnam se numără Uniunea Europeană, Regatul Unit, Franța, Germania, Statele Unite, Italia, Canada, Japonia, Norvegia și Danemarca, a anunțat Comisia Europeană.

Anunțul a fost făcut în timpul unui summit desfășurat la Bruxelles între liderii UE, pe care Marea Britanie a părăsit-o, și cei ai țărilor ASEAN, din care face parte Vietnamul.

Un parteneriat similar a fost convenit cu Indonezia în noiembrie, cu ocazia summitului G20, iar un alt parteneriat în valoare de 98 de miliarde de dolari a fost semnat cu Africa de Sud la COP26.

Vietnamul urmează să devanseze data planificată pentru vârful tuturor emisiilor de gaze cu efect de seră din 2035 până în 2030 și să accelereze adoptarea energiei regenerabile, astfel încât aceasta să reprezinte cel puțin 47% din producția de electricitate până în 2030, față de 36% în prezent.

Finanțarea privată și publică va fi mobilizată pe o perioadă de „3 până la 5 ani” pentru a sprijini această tranziție ecologică, iar atingerea obiectivelor „va permite economisirea a aproximativ 500 de megatone (0,5 miliarde de tone) de emisii de gaze cu efect de seră până în 2035”, se arată în comunicat.

foto: Dreamstime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *