SUA a creat o celulă specială contra propagandei ruse și chineze / Cine va ocupa postul de trimis special

Washingtonul vrea să îşi consolideze lupta împotriva dezinformării venite în special din partea Rusiei şi a Chinei şi l-a desemnat vineri pe fostul jurnalist şi diplomat James Rubin să conducă o celulă special creată în acest sens în cadrul Departamentului de Stat.

Propaganda rusăFoto: DreamsTime / Designer491

Centrul de Angajament Global (GEC), pe care îl va conduce James Rubin în cadrul Departamentului de Stat, are drept obiective “identificarea, înţelegerea, expunerea şi contracararea propagandei şi dezinformării” din partea unor ţări străine sau a unor actori non-statali “care ameninţă securitatea Statelor Unite, a aliaţilor şi partenerilor săi”, potrivit unei declaraţii a şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken.

James Rubin va avea titulatura de trimis special.

“Jamie are peste 35 de ani de experienţă în politica externă, inclusiv la Departamentul de Stat, fiind diplomat, purtător de cuvânt, consilier politic, profesor şi prezentator. El este calificat în mod unic pentru a conduce activitatea critică a GEC în ceea ce priveşte combaterea dezinformării şi propagandei străine din partea unor actori străini, inclusiv Rusia, Republica Populară Chineză, Iranul şi organizaţiile extremiste violente străine precum ISIS şi Al-Qaeda. De asemenea, el va contribui la consolidarea rezistenţei societăţii la dezinformarea şi propaganda de peste hotare. Îi urez un călduros bun venit lui Jamie înapoi în cadrul Departamentului şi aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el în acest rol important”, a declarat Antony Blinken.

James Rubin, în vârstă de 62 de ani, a fost purtătorul de cuvânt al secretarului de stat Madeleine Albright între 1997 şi 2000, în timpul administraţiei preşedintelui democrat Bill Clinton.

O figură cunoscută în Statele Unite, el a predat şi a fost comentator de televiziune înainte de a se muta la Londra împreună cu partenera sa de atunci, corespondenta CNN Christiane Amanpour. Cei doi, care au împreună un copil, au divorţat în 2018, după 20 de ani de căsătorie.

Înainte de a fi numit coordonatorul GEC, James Rubin a fost consilierul secretarului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Această celulă din cadrul Departamentului de Stat, GEC, a fost creată în 2016, iniţial pentru a lupta împotriva dezinformării venite din partea grupurilor extremiste, dar apoi s-a reorientat către China şi Rusia, aceasta din urmă fiind acuzată de o campanie masivă de dezinformare după invazia sa în Ucraina. (News.ro)

(foto articol: ©Designer491|Dreamstime.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *