Statele Unite impun sancţiuni împotriva a 10 entităţi navale din Rusia

Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva a 10 entităţi navale ruseşti în legătură cu operaţiunile Rusiei contra porturilor ucrainene, a anunţat Departamentul de Stat, în timp ce Washingtonul creşte presiunea asupra Moscovei pentru invazia Ucrainei, relatează Reuters.

Nava Brave Commander, încărcată cu cereale în portul Pivdenni din UcrainaFoto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Măsura vine după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden la Washington şi a ţinut miercuri un discurs în faţa Congresului, în timpul căruia el a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Ucrainei în conflict şi a pledat pentru mai multe arme, notează Agerpres.

„În urma operaţiunilor navale ruseşti împotriva porturilor ucrainene, inclusiv cele care furnizează lumii hrană atât de necesară şi cereale, Statele Unite impun azi sancţiuni asupra entităţilor navale ruseşti”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

Din octombrie, Moscova vizează infrastructura energetică a Ucrainei cu lovituri cu rachete şi drone, aminteşte Reuters.

Ucraina a declarat că portul său de la Marea Neagră Odesa nu a funcţionat pentru o zi mai înainte în această lună şi porturile Ceornomorsk şi Pivdenne au operat doar parţial după un atac rusesc asupra sistemului energetic al regiunii.

Toate cele trei porturi exportă cereale în cadrul unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia în iulie, cu Rusia şi Ucraina pentru reluarea transporturilor Ucrainei la Marea Neagră – blocate de la invazia Moscovei la 24 februarie – şi facilitarea exporturilor de hrană şi îngrăşăminte ale Rusiei.

Departamentul de Stat a declarat că a desemnat şase dintre entităţile vizate în măsura de joi ce operează sau au operat atât în sectorul de apărare şi material aferent, cât şi în cel maritim al economiei ruse. Patru entităţi suplimentare au fost vizate care operează în sectorul maritim al economiei Rusiei.

„Statele Unite rămân hotărâte să folosească toate măsurile adecvate pentru a descuraja atacurile Rusiei asupra Ucrainei – fie că aceste atacuri sunt din aer, de pe uscat sau mare. Aceste măsuri subliniază un mesaj simplu: Kremlinul trebuie să-şi pună capăt campaniei brutală împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken.

___

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *