Secretar de stat în Ministerul Investițiilor, trimis în judecată cu acord de recunoaștere a vinovăției / Ce acuzații i se aduc

​Dan Dumitrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a fost trimis în judecată de DNA cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă în perioada în care era consilier la Ministerul Sănătăţii. Conform procurorilor, el ar fi cerut și primit mită de la un om da afaceri pentru atribuirea unor proiecte cu fonduri europene.

DNAFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

DNA a anunțat vineri sesizarea Tribunalului București cu un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Dan Dumitrescu, la data faptelor consilier la cabinetul unui secretar de stat în Ministerul Sănătății, acuzat de patru fapte de rafic de influență. În prezent, Dumitrescu este secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În acest dosar a fost trimis în judecată și un om de afaceri, pentru trei infracțiuni de trafic de influență.

Acuzațiile aduse de DNA

  • În perioada februarie – august 2016, Dan Dumitrescu, în calitate de consilier în cadrul Ministerului Sănătății ce avea ca atribuție principală „Coordonare Unitatea de Implementare Proiecte Europene, Relația cu Parlamentul”, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) foloase necuvenite (sume de bani și alte servicii, printre care și încadrarea soției pe un post de psiholog într-un proiect finanțat din fonduri nerambursabile) și ar fi primit de la acesta, direct sau prin intermediar, suma totală de 67.000 lei.
  • Dan Dumitrescu ar fi pretins și primit foloasele respective în contextul în care i-ar fi promis martorului că-și va exercita presupusa influență pe care a afirmat că o are asupra unor factori decizionali din cadrul unei agenții naționale și din mai multe ministere, în vederea accesării, aprobării și derulării în condiții avantajoase a unor proiecte finanțate din fonduri europene pentru o asociație deținută de martor, precum și a deblocării unor sume de bani pentru proiecte aflate în derulare.
  • În perioada august 2015 – ianuarie 2016, omul de afaceri i-ar fi propus aceluiași martor să participe la mai multe licitații organizate de societatea sa în vederea obținerii unor fonduri europene, pe care l-ar fi asigurat că le va și câștiga, în virtutea unei pretinse influențe pe care primul susținea că o are asupra unor funcționari publici din mai multe ministere.
  • În schimbul câștigării licitațiilor, inculpatul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse între 34.000 euro și 300.000 lei.
  • Două dintre licitații au fost anulate, iar în cazul celei de-a treia, câștigată de firma martorului, după executarea contractului și încasarea fondurilor europene, martorul a refuzat să-i remită inculpatului suma de 300.000 lei pretinsă anterior.

Actualul secretat de stat a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției, acceptând încadrarea juridică, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, precizează DNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *