Rusia a comandat sute de drone și rachete balistice din Iran – diplomat ONU

Rusia a comandat sute de drone şi rachete balistice din Iran, potrivit unei surse diplomatice de la Naţiunile Unite, transmite miercuri DPA.

Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din UcrainaFoto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

„Ştim că Iranul intenţionează să-şi sporească, în cantităţi semnificative, livrările de vehicule aeriene fără pilot şi de rachete către Rusia”, a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.

Decizia Moscovei ar fi motivată de lipsa acută de armament şi muniţii.

„Nu cred că transporturile au fost deja încărcate, dar în mod clar ele au fost comandate”, a adăugat sursa citată.

Forţele ruse au folosit deja în Ucraina sute de drone Shahed-136, produse în Iran. Rusia a negat că ar fi folosit aşa-numite drone kamikaze, deşi în noiembrie Teheranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei.

O rezoluţie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU după încheierea acordului nuclear din 2015 cu Iranul îi interzice Teheranului asemenea acorduri privind armele.

În luna octombrie, SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania au cerut o anchetă a ONU asupra atacurilor în care au fost folosite arme iraniene în Ucraina.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat marţi Iranul în legătură cu „consecinţele” livrărilor sale de arme către Rusia.

„Semnalul nostru către ei (partea iraniană) a fost foarte clar. În primul rând, fie vă opriţi, fie vă veţi confrunta cu o serie dintre cele mai grave consecinţe. În al doilea rând, indiferent ce beneficii aveţi de pe urma cooperării cu Rusia prin furnizarea de drone sau alte arme, pentru voi consecinţele negative vor depăşi orice beneficii”, a spus Kuleba într-un briefing online.

Kievul urmăreşte atent „fiecare pas” al Iranului în chestiunea cooperării tehnico-militare cu Rusia, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene. (Agerpres)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *