Românii au cea mai mică încredere în partide, parlament și guvern / Biserica și Armata, în continuare în topul încrederii – sondaj

Biserica şi Armata se află în topul instituţiilor în care românii au cea mai mare încredere, alături de Poliţie şi Academia Română, conform unui sondaj realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI).

Ședință Camera DeputațilorFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Potrivit datelor sondajului „Barometrul Vieții Religioase”, 66,3% dintre români au încredere multă sau foarte multă în Biserică, 61,4% în Armată, 60,2% au încredere în Academia Română, 48,3% în Poliţie, iar 43,3% au încredere în Primăria din localitatea unde locuiesc.

Cea mai puţină încredere o prezintă, potrivit sondajului:

  • Partidele politice – 55,4% încredere foarte puțină, 33,7% încredere puțină
  • Parlamentul – 52,1% încredere foarte puțină, 33,7% încredere puțină
  • Guvernul – 46,9% încredere foarte puțină, 32,2% încredere puțină
  • Preşedinţia – 48,9% încredere foarte puțină, 33,7% încredere puțină.

Relaţiile dintre diversele religii şi confesiuni din ţara noastră sunt privite de români ca fiind bune – 63,4% sau foarte bune – 15,1%.

Din totalul celor care au spus că “nu prea se consideră/ nu prea sunt” persoane religioase, majoritatea covârşitoare – 92,3% au spus ca sunt mai degrabă indiferenţi faţă de religie şi doar 7,1% au răspuns că sunt mai degrabă împotriva religiei.

Potrivit studiului, indiferent de confesiunea sau religia avută, 91,6% dintre respondenţi au spus că cred în Dumnezeu.

Întrebaţi cât de importantă este religia, pe o scală de la 1 la 10 – unde 1 înseamnă deloc importantă şi 10 înseamnă extrem de importantă, 46,7% dintre români s-au regăsit la 10, 11,6% au răspuns cu 9, 15,6% cu 8, în timp ce 2,8% se consideră la 1.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 9 decembrie, iar la acesta au răspuns 1.000 persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *