Război în Ucraina – ziua 304: Rusia a crescut numărul de trupe, arme și echipamente care sunt transferate pe linia frontului / SUA cer Moscovei să se retragă / Avertismentul lui Zelenski

​Vladimir Putin le cere șefilor industriei de apărare din Rusia să se asigure că armata sa primește toate armele și echipamentele de care are nevoie „în cel mai scurt timp posibil” pentru a lupta în Ucraina. Statele Unite cer Moscovei să recunoască realitatea și să retragă trupele din Ucraina. Războiul a intrat în ziua 304.

O clădire din Bakhmut după atacurile RusieiFoto: AA / Abaca Press / Profimedia

Cele mai importante informații despre războiul din Ucraina – ziua 304

08:13 O scurtă recapitulare:

Direcțiile lui Putin pentru Armată

 • Rusia a crescut numărul de trupe, arme și echipamente militare care sunt transferate pe linia frontului în Ucraina folosindu-se de linia ferată, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de seară, relatează Ukrainska Pravda.
 • Președintele Vladimir Putin le-a spus vineri șefilor industriei de apărare din Rusia să crească capacitatea de a producție de arme pentru a se asigura că armata rusă obține rapid toate echipamentele militare de care au nevoie pentru a lupta în Ucraina, relatează Reuters. Comentariile lui Putin au fost făcute la doar câteva zile după ce s-a angajat să ofere armatei sale tot ceea ce aceasta va cere în cadrul unei întâlniri cu cei mai importanți oficiali militari ruși.
 • Kremlinul a susținut că Rusia a făcut progrese semnificative în direcția “demilitarizării” Ucrainei – unul dintre obiectivele inițiale ale invaziei rusești de acum 10 luni.

Riscul unei ciocniri Rusia-SUA crește

 • Forțele ruse au început să demoleze un teatru din Mariupol ocupat din sudul Ucrainei, care a fost locul unui atac aerian mortal despre care se crede că a ucis sute de civili, potrivit unui consilier al primarului ucrainean în exil al orașului. Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a declarat că această acțiune este o “încercare de a ascunde pentru totdeauna dovezile uciderii deliberate a ucrainenilor de către ruși”.
 • Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a avertizat că riscul unei ciocniri între SUA și Rusia este “ridicat” și a comparat relațiile dintre SUA și Rusia cu o “eră glaciară”, potrivit Tass.
 • Kremlinul a acuzat joi SUA că poartă un război prin procură împotriva Rusiei, după ce Washingtonul a sporit sprijinul militar pentru Ucraina și l-a găzduit pe președintele Volodimir Zelenski la Casa Albă și în Congres.
 • Forțele rusești au bombardat joi de peste 60 de ori regiunea Herson, recent eliberată, potrivit șefului administrației militare a regiunii, Iaroslav Ianușevici. Doi civili au fost uciși vineri dimineață de bombardamentele rusești asupra orașului.
 • Două persoane au fost rănite după ce o mașină capcană a explodat în orașul Melitopol, ocupat de Rusia, în sud-estul Ucrainei, potrivit unui oficial local pro-Moscova.

Președintele a revenit la Kiev și avertizează Rusia

 • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se întrevăd şanse de reuşită pe front. ”Ne pregătim pentru diferite variante de acţiuni ale statului terorist, vedem intenţiile sale. Şi vom răspunde”, a susţinut el. Zelenski a avertizat că în perioada sărbătorilor teroriştii ruşi ar putea deveni activi din nou, îndemnându-i pe oameni să ţină cont de alarmele de atac aerian. ”Cetăţenii Rusiei trebuie să înţeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără un răspuns”, a adăugat el, potrivit News.ro.
 • Vizita lui Volodimir Zelenski la Casa Albă a confirmat faptul că Ucraina și SUA sunt “parteneri strategici” pentru prima dată în istorie, a declarat cel mai important consilier al liderului ucrainean.
 • Congresul american a adoptat vineri, prin votul final al Camerei Reprezentanților, un vast proiect de lege pentru finanțarea serviciilor federale, în valoare totală de 1.700 de miliarde de dolari, dintre care 45 pentru Ucraina, potrivit AFP.

Problemele energetice persistă:

 • Rușii au tras în una dintre instalațiile companiei energetice DTEK vineri seară
 • Furnizorul public de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, spune că deficitul din rețeaua de electricitate a “scăzut ușor”, dar rămâne semnificativ. “Toate tipurile de instalații de generare funcționează”, a declarat acesta, dar “există încă anumite restricții în sistemul de transport al energiei electrice cauzate de deteriorarea rețelelor principale de către atacurile rusești”.
 • Deficitul de energie în regiunea Kievului este de aproximativ 50%, a declarat Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale din Kiev, pe Telegram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *