Rafila: Trend crescător al cazurilor de COVID-19, dar nu avem motive de îngrijorare

Numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate în România este pe un trend crescător, similar cu ceea ce se întâmplă în alte țări europene, însă nu există în acest moment motive de îngrijorare, majoritatea cazurilor fiind forme uşoare, declară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

COVID-19Foto: Dreamstime

„Există o creştere a cazurilor de COVID. Dacă vă uitaţi la numărul de cazuri, este un anumit trend crescător. Şi azi au fost circa 700 de cazuri la nivel naţional. Este un trend care se observă în toate ţările europene. Nu suntem noi într-o situaţie diferită. Nu putem discuta de o îngrijorare, mai ales că nu există un impact asupra cazurilor spitalizate. Dacă acest impact creşte şi majoritatea formelor sunt uşoare, pentru care izolarea la domiciliu este suficientă, nu avem motive de îngrijorare. Pentru tulpinile circulante, inclusiv noile variante care au fost identificate în Europa (…) nu există niciun semn că aceste cazuri ar fi mai grave sau că pun probleme deosebite faţă de tulpinile care au circulat până acum”, a declarat Alexandru Rafila marţi, la Parlament, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătății recomandă imunizarea anti-COVID cu vaccinul adaptat la noile tulpini pentru persoanele cu boli cronice şi pentru cele cu vârsta de peste 65 de ani: „Având în vedere că este disponibil în România vaccinul cu noua formulă, care include şi tulpina Omicron – BA4, BA5 -, este cel mai modern vaccin pe care l-am luat (…). Sfatul meu este ca persoanele de peste 65 de ani şi toţi cei care au boli cronice, la care o infecţie virală, în general, e valabil şi la gripă, ar putea să evolueze mai grav, să acceseze medicii de familie sau centrele de vaccinare pe care le avem la dispoziţie. În momentul de faţă, atât ministerul, cât şi Institutul de Sănătate Publică avem o campanie care va fi derulată, astfel încât toată lumea să aibă informaţia corectă şi să ia o decizie responsabilă, aşa cum crede fiecare că este bine să îşi protejeze sănătatea.”

Din comenzile anterioare mai există în depozite circa 6 milioane de doze de vaccin expirat, a precizat ministrul Sănătății: „Sunt depozitele pline cu vaccinul vechi, care nu a mai putut fi utilizat, nu a putut fi vândut. Circa 6 milioane de doze sunt expirate din vaccinul pe care l-am avut în prima parte a acestui an, ca urmare a comenzilor efectuate în 2021.”

Foto: Dreamstime.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *