Primarul Iașiului, Mihai Chirica, dus la audieri la DIICOT într-un nou dosar de abuz în serviciu, spălarea banilor şi uzurparea funcţiei

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a fost dus la audieri la DIICOT în urma perchezițiilor făcute la sediul primăriei, într-un dosar de abuz în serviciu, uzurparea funcţiei, delapidare și spălarea banilor. Conform procurorilor, faptele vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţie de către dezvoltatori imobiliari care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism. Chirica este vizat în cel puțin alte două dosare penale deschise de DNA și DIICOT.

Mihai ChiricaFoto: Agerpres

Chirica a fost dus la DIICOT cu mandat, el fiind însoţit de un avocat.

La ieşirea din sediul Primăriei, el le-a spus jurnaliştilor că merge să dea declaraţii procurorilor DIICOT, afirmând că nu are nicio teamă, scrie Agerpres.

La audieri au fost duşi miercuri dimineaţă și alți angajaţi din primărie, între care trei şefe ale Serviciului Juridic.

Audierile au loc după perchezițiile făcute de procurorii DIICOT Iaşi şi poliţiştii BCCO Iaşi într-un dosar care vizează mai multe fapte, printre care abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei. Conform unor comunicate transmise de DIICOT şi IGPR, percheziţiile au fost făcute la domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile unor autorităţi publice locale.

Descinderile s-au desfăşurat într-o cauză în care se fac cercetări pentru infracțiunile de abuz în serviciu, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, arată sursele citate.

  • “Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism”, precizează anchetatorii.

Surse aproapiate anchetei spun că ar fi vorba despre edificarea restaurantului Veranda pe clădirea Halei Centrale, dar si de alte tranzactii imobiliare legate de Hala Centrală, scrie Ziarul de Iași.

Iniţial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantul, iar în luna martie a aceastui an a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii.

Chirica este vizat în cel puțin alte două dosare penale deschise de DNA și DIICOT.

Chirica, cercetat de DNA și DIICOT și în alte dosare

În aprilie 2021, Mihai Chirica a fost inculpat de DIICOT într-un daosar vizând o afacere cu un teren din centrul orașului, el susținând că este nevinovat și are “conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu”. Primarul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării organelor judiciare, anchetatorii având indicii că primarul ar fi știut că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase.

Atunci, Chirica a anunțat că se autosuspendă de la conducerea filialei Iași a PNL și că se va “concentra pe activitatea administrativă”. Reacția sa a venit atunci la o zi după intervenția președintelui Klaus Iohannis, care spunea că va cere o reacție a PNL în cazul lui Mihai Chirica, inculpat pentru corupție, și a șefului CJ Iași, Costel Alexe, urmărit și el penal de DNA.

În februarie 2022, Mihai Chirica a fost plasat de DNA sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției. În același dosar este urmărit penal și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu.

Conform procurorilor DNA, Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu ar fi dispus/ semnat documente cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Blocul ar fi fost construit și întabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Potrivit DNA, intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi făcut cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași.

Procurorii spuneau că pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției ar fi existat trei variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată. Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, arată DNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *