Parchetul spaniol îşi clasează ancheta cu privire la moartea a 23 de migranţi africani în Melilla

Parchetul spaniol anunţă vineri clasarea anchetei sale cu privire la moartea a cel puţin 23 de migranţi africani care au încercat, la 24 iunie, să pătrundă în enclava spaniolă Melilla din Maroc, relatează News.ro citând AFP.

Migranti forteaza trecerea in UE prin MelillaFoto: Ilies Amer / Zuma Press / Profimedia Images

Această clasare a dosarului a fost decisă din cauză că nu s-au găsit ”semne ale infracţiunii în acţiunile agenţilor” ”forţelor de securitate” spaniole în timpul acestei tragedii, precizează într-un comunicat parchetul.

”Nu putem conchide că acţiunea agenţilor a crescut riscul cu privire la viaţa şi integritatea fizică a migranţilor şi nu putem, aşadar, să-i inculpăm de omucidere din culpă”, precizează parchetul.

Parchetul anunţă însă că le-a transmis reprezenţilor forţelor de securitate elemente în vederea deschiderii unor eventuale proceduri disciplinare împotriva unor agenţi suspectaţi de faptul că au aruncat cu pietre în migranţi.

Ministerul Public spaniol a anunţat deschiderea acestei anchete la câteva zile după dramă.

El anunţa atunci că vrea ”să facă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat”.

Cel puţin 23 de migranţi au murit în această tragedie, potrivit autorităţilor marocane, după ce aproape 2.000 de migranţi au încercat să escaladeze grilajul înalt care desparte Melilla de oraşul de frontieră marocan Nador (nord).

ONG-uri şi experţi independenţi numiţi de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului au anunţat, pe de altă parte, 37 de morţi în această dramă, cea mai sângeroasă înregistrată vreodată la frontiera Marocului cu cele două enclave spaniole Ceuta şi Melilla – singurele frontriere terestre ale Uniunii Europene (UE) pe continentul african.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *