Parcarea în centrul Bucureștiului scade de la 10 lei la 5 lei/oră /Riveranii pot face abonamente cu 50 de lei/lună

Primăria Capitalei elimină tarifele diferențiate pe zone, cuprinse între 2,5 și 10 lei, și va aplicaun tarif unic de 5 lei, pentru toate parcajele publice din oraș, aflate în administrare, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi de Consiliul General. Astfel, în centru parcarea se ieftinește de 10 lei la 5 lei, iar în zonele mai puțin centrale crește de la 2,5 la 5 lei/oră. Măsura se va aplica de la data de 1 martie 2023. Mașinile electrice și hibrid își păstrează parcarea gratuită.

Parcare Centrul Bucureștiului dupa 15 august – 11Foto: Hotnews

Cât pălătesc bucureștenii pentru un loc de parcare

Parcarea se va plăti de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 20:00, iar tariful unitar este de 5 lei/oră.

Pentru acest interval orar este disponibil, pentru peroanele fizice, juridice și instituții și un abonament de 30 lei/zi sau un abonament de 500 lei/lună.

Pentru riverani, abonamentul este de 50 de lei lună sau 500 lei/an.

În cazul tarifelor pe baza de abonament, pentru utilizatorii persoane fizice, persoane juridice și instituții publice:

 • abonamentul este valabil de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00, în toată zona unică de tarifare;
 • plata abonamentului permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

În cazul tarifelor pe baza de abonament, pentru utilizatorii riverani:

 • abonamentui este valabil pentru persoane fizice cu domiciliul sau reședința adiacente parcajului, și care posedă autoturisme înmatriculate în București, sau utilizate în baza unor contracte de leasing, precum și în baza unor contracte de comodat;
 • abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia;
 • se pot alocă maximum două abonamente pentru fiecare unitate locativă

Tarifele pentm utilizarea locurilor de parcare se achita anticipat.

”Timpul de parcare poate fi prelungit prin oricare din modalitățile prevăzute mai sus sau prin achiziționarea unui abonament. în vederea prelungirii timpului de parcare, după expirarea timpului aferent plății oricărei opțiuni tarifare, plata pentru prelungirea intervalului orar să poate face fără penalități în maxim 15 (cincisprezece) minute”, se mai arată în proiectul adoptat.

Tarifele de parcare se pot plăti prin urmatoarele modalități:

 • Tichete preplătite
 • Tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru)
 • SMS
 • On-line, utilizand platformele/aplicațiile electronice specifice

Parcare gratuită pentru mașinile electrice și hibrid

Posesorii autoturismelor electrice și hibride, înregistrate în Municipiul București, pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului București, se arată într-un alt proiect de hotărâre adoptat joi de Consiliul General. Autoturismele hibrid beneficiază de această gratuitate doar un an.

”Prin excepție, autoturismele hibrid înmatriculate în București pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului București o perioada de 24 de luni de la dată întrării în vigoare a prezenței hotărâri”, se arată în proiectul de hotărâre.

Pentru a beneficia de gratuitate în utilizarea locurilor de parcare publică de utilitate generală, posesorii autoturismelor electrice și hibride au obligația de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride, ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparțînând domeniului public sau privat al Municipiului București.

Înregistrarea se realizează pe baza cererii formulate de posesorii autoturismelor electrice și hibride.

”Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate că urmare a înregistrării în Registrul infonnatic al autoturismelor electrice și hibride se va efectua de către Operatoml serviciului public de administrare a parcajelor aparțînând domeniului public sau privat al Municipiului București la momentul verificării autoturismelor parcate și pe baza Înregistrărilor efectuate în sistemul electronic al operatorului”, se mai arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Prin excepție, autoturismele electrice și hibride utilizate pentm activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui contract de utilizare în sistem de partajare a autoturismelor intermediate prin platforme digitale, precum și cele care prin colantare, dispozitive audio-video, afișează mesaje publicitare care promovează activități comerciale de orice fel, au obligația de a achita tariful de parcare conform prevederilor în vigoare privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor publice de utilitate generală din Municipiul București.

Cât plăteau până acum bucureștenii pentru a parca în centru

Primăria Capitalei a stabilit din 2019 trei zone pentru parcare, fiecare zonă având un tarif diferit.

Astfel, pentru zona zero, o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 – 5 lei, iar pentru zona 2 – 2,5 lei pe oră, în intervalul orar 07.00-23.00.

De asemenea, potrivit Primăriei Capitalei, există mai multe tipuri de abonamente, iar riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din București. Persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei.

Prețurile abonamentelor pentru persoane fizice sunt următoarele:

 • Zona zero: abonament de o zi (07.00 – 23.00) – 75 lei/zi. Abonament pentru o săptămână – 300 lei. Abonament pentru o lună – 1.050 lei. Abonament pe semestru – 5.250 lei. Abonament pe an- 9.450 lei.
 • Zona 1: abonamente de o zi – 38 lei, 150 lei/săptămână, 525 lei/lună, 2.625 lei/semestru și 4.725 lei/an
 • Zona 2: abonamente de o zi – 15 lei, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună, 1.050 lei/semestru și 1.890 lei/an.

Cei care au abonamente pentru zona zero pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot folosi şi locurile de parcare din zona 2.

Pentru eliberarea abonamentului, riveranii (persoane fizice care au autoturisme și au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public) trebuie să prezinte buletinul de identitate care să demonstreze faptul că domiciliază pe strada pentru care doresc să li se elibereze abonamentul și certificatul de înmatriculare al autovehiculului care să demonstreze că respectivul autoturism este proprietatea sa ori copia după contractul de leasing pentru persoana fizică pentru dovedirea faptului că solicitantul deține în folosință autovehiculul respectiv. Pentru a se putea acorda acest tip de abonament, adresa din certificatul de înmatriculare trebuie să fie aceeași cu cea din buletin.

Abonamentele pot fi achiziționate și prin intermediul aplicației pentru telefon mobil Parking București, disponibilă în Google Play și AppStore.

9902 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *