Papa Francisc dezvăluie că și-a semnat demisia încă de când a fost ales: „I-am dat-o cardinalului Bertone”

Papa Francisc a dezvăluit într-un nou interviu, că, după ce a fost ales în 2013, a semnat o scrisoare de demisie care va fi folosită dacă, într-o zi, probleme grave şi permanente de sănătate îi vor face imposibilă îndeplinirea sarcinilor sale.

Papa FranciscFoto: Cecilia Fabiano/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Francisc, care a împlinit sâmbătă 86 de ani şi pare să fie sănătos, cu excepţia unei afecţiuni la genunchi, a făcut aceste declaraţii într-un interviu pentru ziarul spaniol ABC.

Francisc a spus că i-a dat scrisoarea secretarului de stat al Vaticanului de atunci, cardinalul Tarcisio Bertone, care a servit şi sub papa emerit Benedict al XVI-lea. Bertone a rămas în această funcţie timp de aproximativ şase luni după ce Francics a fost ales, la 13 martie 2013.

Suveranul Pontif a spus adesea că şi-ar da demisia dacă sănătatea l-ar împiedica să conducă Biserica Romano-Catolică, ce are 1,3 miliarde de credincioși.

Francisc a fost întrebat dacă crede că ar trebui stabilită o normă oficială pentru cazurile în care problemele de sănătate sau un accident îl împiedică pe un papă să-şi exercite atribuţiile.

„I-am dat-o cardinalului Bertone”

„Mi-am semnat deja demisia. Tarcisio Bertone era secretar de stat. Am semnat-o şi i-am spus: ‘În cazul în care nu mai pot, din motive medicale sau orice altceva, iată demisia mea'”, a spus Francisc.

“Nu ştiu cui i-a dat-o cardinalul Bertone , dar i-am înmânat-o când era secretar de stat”, a spus Francisc, adăugând că dezvăluie acest lucru pentru prima dată în public.

Într-un interviu pentru Reuters în iulie, Francisc a respins informaţiile că demisia sa ar fi iminentă şi şi-a repetat poziţia deseori declarată că ar putea demisiona într-o zi dacă sănătatea precară îl împiedică să conducă Biserica – ceva care fusese aproape de neconceput înainte de Benedict al XVI-lea (95 de ani), care a demisionat în 2013. A fost prima demisie papală din ultimele şase secole.

Din iulie, Papa Francisc a efectuat trei vizite internaţionale – în Canada, Kazahstan şi Bahrain – şi intenţionează să viziteze Republica Democratică Congo şi Sudanul de Sud, în perioada 31 ianuarie-5 februarie 2023.

El trebuia să fi făcut acea vizită în iulie anul trecut, dar problema la genunchi a forţat amânarea ei. Acum foloseşte un baston pentru plimbări scurte şi un scaun cu rotile pentru distanţe mai lungi în interior.

În interviul pentru ABC, el a spus că crede că Papa Paul al VI-lea (1963-1978) şi Papa Pius al XII-lea (1939-1958) au semnat scrisori de demisie similare. Ambii suverani pontifi au murit în timpul mandatului. (news.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *