[P] Cum să măsori corect dimensiunea jantelor mașinii

Înlocuirea jantelor mașinii dvs. este una dintre cele mai simple modalități de a transforma întregul aspect al vehiculului. Dar, deși este un schimb relativ ușor, vă veți confrunta cu o serie întreagă de probleme dacă veți alege setul greșit.

Cum să măsori corect dimensiunea jantelor mașiniiFoto: UNSPLASH

Sigur, stilul contează, dar cea mai importantă parte a procesului este găsirea dimensiunii corecte, cum ar fi jante aliaj 16. În cel mai rău caz, nici măcar nu vei putea să le montezi pe mașina ta. Dar chiar dacă se montează cu șuruburi, dimensiunea greșită poate însemna că anvelopele existente nu se vor potrivi, poate schimba complet geometria suspensiei, poate necesita rotirea aripilor sau poate provoca daune mașinii în timpul conducerii.

Pentru a ușura lucrurile, acest ghid vă va prezenta tot ceea ce trebuie să știți despre jantele mașinii dumneavoastră și despre cum să vă dați seama dacă aveți nevoie de jante aliaj 16 sau alte dimensiuni.

De ce este important să măsori jantele?

Există câteva motive diferite pentru care este atât de important să verifici dimensiunile jantelor, iar toate se învârt în jurul montării corecte a mașinii tale. Dacă ai nevoie de jante aliaj 16, s-ar putea să nu puteți monta altele pe vehiculul dumneavoastră.

Chiar dacă jantele se potrivesc, s-ar putea să nu aveți suficient spațiu liber pentru a vă elibera etrierele de frână, componentele suspensiei, șasiul mașinii sau aripile. În orice caz, riscați să aveți probleme serioase.

Atunci când comandați un set nou de anvelope, veți avea nevoie de dimensiunea corectă a anvelopelor, cea mai mare parte fiind legată de dimensiunea jantelor, precum jante aliaj 16. Dacă nu cunoașteți această dimensiune, riscați din nou să aveți o configurație greșită, să aveți probleme la instalarea și menținerea anvelopei pe jantă sau nu vor putea fi montate deloc.

Citirea dimensiunilor jantei

În funcție de partea lumii în care locuiți, veți vedea că oamenii folosesc unități de măsură diferite când vine vorba de jantele mașinilor. Indiferent dacă instalați jante centrate pe butuc sau centrate pe roată, veți dori să știți cum sunt notate dimensiunile.

Pentru a cunoaște fiecare măsurătoare importantă a unei jante, ar trebui să vă uitați la o listă de specificații care include lucruri precum alezajul butucului, distanța între butuci, modelul de șuruburi, PCD (Pitch Circle Diameter) și multe altele.

De obicei, pentru a ușura lucrurile și pentru a economisi timp, măsurile minime, cum ar fi diametrul, lățimea roții și decalajul, sunt înșirate împreună pentru a indica dimensiunea jantelor dumneavoastră. Iată cum:

Diametru (inci) x Lățime (inci) +/- Decalaj (milimetri) Model de șuruburi

De exemplu, dacă vă uitați la acest set specific de jante Konig Hexaforms, dimensiunea ar putea fi scrisă astfel: 15×7.5 +35 4×100 SAU 15×7.5 ET35 4×100. ET, care vine de la einpresstiefe, este un mod alternativ de a indica decalajul roților.

Măsurarea diametrului

Prima măsurătoare pe care trebuie să o faceți atunci când măsurați jantele este diametrul. Diametrul se referă la o zonă de fixare a talonului, direct peste anvelopă, până la cealaltă zonă de fixare a talonului. Dacă tăiați prin partea din față a jantei (partea pe care o vedeți când montați anvelopa pe vehicul), veți obține diametrul. Atunci când măsurați diametrul, folosiți inch – și asigurați-vă întotdeauna că vă aflați direct pe cealaltă parte atunci când măsurați janta.

Măsurarea lățimii

Atunci când măsurați lățimea jantei, doriți, de asemenea, să măsurați de la zona de fixare a talonului până la cealaltă zonă de fixare a talonului – cu excepția faptului că doriți să măsurați pe partea laterală a anvelopei în loc de partea din față.

Nu confundați zona dintre talon și talon cu întreaga lățime a roții. Măsurați locul unde se află talonul propriu-zis al anvelopei – care se află în interiorul jantei, nu pe buza exterioară. Aceasta este partea din jantă pe care se așează anvelopa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *