O nouă discuție Putin-Erdogan. Kremlinul anunță “crearea unui hub regional de gaze” în Turcia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut duminică o nouă discuție la telefon cu Vladmir Putin, Kremlinul anunțând că cei doi au vorbit despre „crearea unui hub regional de gaze în Turcia”, scrie Reuters.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Tayyip Erdogan, au discutat duminică despre „proiectele energetice comune”, în special în sectorul gazelor.

”Cei doi lideri au făcut schimb de opinii cu privire la crearea unui hub regional de gaze în Turcia”, a susținut Kremlinul, conform Reuters.

La rândul său, biroul lui Erdogan a transmis că președintele Turciei a vorbit cu Vladimir Putin, despre începerea exportului altor produse alimentare și mărfuri prin coridorul de cereale al Mării Negre.

”Legăturile bilaterale dintre Ankara și Moscova, precum și energia și lupta împotriva terorismului”, au fost, de asemenea, teme abordate de cei doi, a mai transmis președinția turcă.

Erdogan a anunţat vineri că duminică va avea discuţii telefonice separate cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, pentru „consolidarea acordului asupra exportului cerealelor prin Marea Neagră”.

Uniunea Europeană, îngrijorată de relațiile Turciei cu Rusia

Uniunea Europeană este preocupată că Turcia menţine un parteneriat strâns cu Rusia în pofida războiului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale dure împotriva Moscovei, conform dpa.

Aprofundarea relaţiilor economice între Turcia şi Rusia este „o cauză de mare preocupare”, a arătat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o scrisoare către Parlamentul European, a relatat duminică grupul media german Funke, citat de Agerpres. Un alt motiv de preocupare îl constituie politica Turciei de „a nu se alătura măsurilor restrictive ale UE împotriva Rusiei”, se mai spune în scrisoare.

Conform aceleiaşi relatări, Borrell a subliniat că UE şi Turcia se află într-o uniune vamală care garantează libera circulaţie a bunurilor, inclusiv a produselor cu dublă utilizare, civilă şi militară. Este important ca Turcia să nu ofere Rusiei nicio variantă de ocolire a sancţiunilor, a atenționat Borrell.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *