O jurnalistă daneză a rămas fără acreditare în Ucraina, după ce Kievul a acuzat-o că face propagandă rusă / Matilde Kimer și postul DR neagă acuzațiile

Ucraina a revocat acreditarea de presă a corespondentului postului public danez Danmarks Radio, după ce Matilde Kimer, o jurnalistă premiată, a fost acuzată că răspândește propaganda rusă, a declarat DR marți, relatează Reuters. Atât corespondenta, cât și angajatorul ei au negat acuzațiile.

Război UcrainaFoto: DreamsTime

Matilde Kimer, o jurnalistă premiată care a relatat pe subiecte legate de Ucraina și Rusia pentru RD din 2014, a declarat că Ucraina i-a revocat inițial acreditarea în august.

La o întâlnire din decembrie la Kiev, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a susținut că ea răspândește propagandă rusă și că postările ei pe rețelele sociale par să simpatizeze cu Rusia, a declarat Kimer pentru Reuters. Potrivit acesteia, serviciul de securitate nu a oferit dovezi ale acuzațiilor lor.

Nici SBU, nici Ministerul ucrainean al Apărării nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta subiectul.

Editorul pe politică externă al DR, Niels Kvale, a numit acuzațiile „complet nedocumentate și nebunești”, iar Kimer însăși a negat că ar fi prezentat informații în mod părtinitor.

“Nu m-am angajat în propagandă. Lucrez cu o singură misiune – să informez danezii despre ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Kimer.

Kimer, în vârstă de 41 de ani, a fost, de asemenea, expulzată din Rusia în august, pe fondul represiunii Moscovei a instituțiilor media occidentale, după invazia sa din 24 februarie a Ucrainei.

Ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen a declarat pentru Reuters că va încerca să rezolve problema la nivel politic.

“Eu însumi am urmărit cu mare interes relatările despre război făcută de Matilde Kimer. Acesta este un jurnalist a cărui integritate jurnalistică, din câte știu eu, nu a fost pusă la îndoială”, a spus Rasmussen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *