Motivul pentru care talibanii au interzis accesul femeilor în universități: Fetele studiau agricultura și ingineria, ceea ce nu se potrivește cu cultura afgană

D. Popa • HotNews.ro

Pe măsură ce talibanii se confruntă cu tot mai multe critici pentru interzicerea accesului femeilor în universitățile din Afganistan, aceștia și-au apărat decizia, declarând că studentele nu au urmat instrucțiunile, încălcând codul vestimentar.

Studente in AfganistanFoto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

Ministrul taliban pentru învățământul superior, Nida Mohammad Nadim, a spus că interdicția este necesară pentru a preveni amestecul de genuri în universități dar și pentru că unele discipline predate în universități au încălcat principiile islamului, scrie theweek.in

„Din păcate, după trecerea a 14 luni, instrucțiunile Ministerului Învățământului Superior al Emiratului Islamic privind educația femeilor nu au fost puse în aplicare”, a spus Nadeem într-un interviu dat la televiziunea de stat.

Un alt motiv pe care l-a invocat pentru interzicerea universității a fost eșecul femeilor de a respecta un cod vestimentar. „Le-am spus fetelor să aibă hijab adecvat, dar nu au făcut-o și purtau rochii ca și cum ar merge la o ceremonie de nuntă”, a spus el. „Fetele studiau agricultura și ingineria, dar acest lucru nu se potrivea cu cultura afgană. Fetele ar trebui să învețe, dar nu în domenii care contravin islamului și onoarei afgane”.

Nadeem a mai spus că membrii comunității internaționale nu ar trebui „să se amestece în afacerile interne ale Afganistanului”.

După decizia iterdicției, la Kabul au izbucnit proteste , femeile mărșăluind pe străzi și scandând „Libertate și egalitate!”, dar multe dintre protestare au fost bătute și biciuite de militarii aduși de autorități.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *