Moscova amenință Washington. Zaharova, îngrijorată de lovituri în capitala Rusiei: SUA au dat undă verde

Rusia a declarat joi că planurile Statelor Unite de a furniza Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot reprezintă o nouă „provocare” și o extindere a implicării militare a SUA în conflictul din Ucraina, transmite Reuters. Purtătoare de cuvânt a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, susține că politicienii ucraineni vor să lovească Moscova pe fondul susținerii de către Pentagon a atacurilor cu drone în interiorul Federației Ruse.

Maria ZaharovaFoto: TASS / Profimedia Images

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova recomandă Washingtonului „să tragă concluziile corecte” din avertismentele Moscovei, potrivit cărora echipamentele militare furnizate de SUA ar deveni ținte legitime pentru loviturile cu rachete rusești.

Zaharova a mai precizat că SUA nu vor putea să se sustragă responsabilității pentru „acțiunile teroriste ale Kievului”, inclusiv pentru că a îndreptat rachete spre ținte rusești, potrivit agenției ruse de presă TASS.

„Washingtonul, care a devenit practic parte la conflict, nu va putea să se sustragă complicității la teroarea declanșată de regimul de la Kiev împotriva civililor ruși și să se absolve de responsabilitate pentru morțile și distrugerile provocate de armele americane la indicația americanilor”, a spus Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al ministrului Serghei Lavrov susține că „bombardarea obiectivelor civile de pe teritoriul Rusiei” a fost efectuată la ordinele directe ale Kievului „cu aprobarea SUA, care sunt direct implicate în orientarea sistemelor de artilerie și de rachete și care furnizează informații prin satelit forțelor armate ucrainene”.

„Jurnaliștii americani scriu că Pentagonul a dat undă verde atacurilor cu drone pe teritoriul rus”, a mai susținut Zaharova, adăugând că „inspirați de acest sprijin, politicienii ucraineni își declară deja intenția de a lovi infrastructuri critice în apropierea Moscovei”.

SUA plănuiește să trimite sisteme Patriot în Ucraina

Marți, oficiali americani de rang înalt au declarat pentru The Washington Post că Pentagonul se pregătește să furnizeze Ucrainei un sistem de rachete Patriot, cea mai sofisticată armă de apărare aeriană a armatei americane.

Joe Biden nu a aprobat încă nici acest ajutor, dar ar putea face acest lucru cât de curând, au declarat oficiali americani.

Kremlinul a declarat miercuri că sistemul Patriot de apărare aeriană cu rachete pe care Statele Unite s-ar pregăti să îl trimită Kievului ar reprezenta o „țintă legitimă” pentru loviturile sale împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

Administrația Biden plănuiește să trimită Ucrainei echipamente electronice avansate care transformă munițiile aeriene neghidate în „bombe inteligente”, capabile să lovească poziții militare rusești cu un grad ridicat de precizie, potrivit unor înalți oficiali americani citați de The Washington Post.

Urmărește ultimele evoluții din ziua 295 a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *