Lovitură pentru o categorie de români! Vor plăti rate mai mari din 2023

Veștile nu ar fi tocmai favorabile pentru o anumită categorie de români. Începând cu luna ianuarie a anului 2023, ratele la creditele ipotecare, cu dobânda legată de IRCC, se vor mări. În acest sens, va fi vorba despre o altă creștere a ratelor. Ultima creștere a avut loc în octombrie 2022. Iată detaliile mai jos, în articol.

Începând cu luna ianuarie a anului 2023, o categorie de români va trebui să plătească mai mult către bancă! Este vorba despre ratele la creditele ipotecare ce au dobânda legată de IRCC. Potrivit informațiilor, valoarea IRCC-ului din data de 2 ianuarie 2023 va fi de 5,71%, conform calculelor efectuate de bănci. Comparativ cu prima zi a lunii iulie 2022, dobânda va fi mărită cu peste 3 procente. În acest sens, daca la 1 iulie 2022, dobânda era de 5,16%, în prima săptămână a lui ianuarie 2023, va ajunge la 8,45% – 9%, chestiune ce va afecta buzunarele românilor.

Cu alte cuvinte, ratele la creditele ipotecare vor fi majorate cu încă 250 – 330 de lei. Ultima mărire a ratelor a avut loc în luna octombrie 2022. Majorările survin în urma evoluției IRCC-ului. În ultimele șase luni, rata creditului ipotecar a suferit o majorare cu 520 de lei – o scumpire cu 35% a IRCC-ului (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor), arată economica.net.

Vezi și ATENȚIE, ROMÂNI! ANUNȚ IMPORTANT DESPRE PENSII. CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BANII ȘI CINE O SĂ FIE AFECTAT

Românii vor plăti rate mai mari din ianuarie 2023

La data de 13 decembrie 2022, IRCC are o valoare de 5,79%, înregistrând o scădere de 0,4% față de ziua precedentă, potrivit statisticii de pe cursbnr.ro.

Încă din luna august a acestui an se discuta despre majorarea pe care o va înregistra IRCC. De pildă, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, explica la vremea respectivă ce se va întâmpla cu ratele românilor.

„Poate că în aceast în trimestrul al treilea ne așteptăm să coboare acest ritm, pentru că într-adevăr au fost creșteri semnificative de dobândă, dar în trimestrul doi unde avem datele bine conturate, nu, n-am avut o scădere a ritmului de creditare. Dimpotrivă, a fost un ritm foarte crescut de creditare, semn că oamenii consideră că pot duce aceste dobânzi mai departe.

Sigur, ei s-au împrumutat pe IRCC, nu pe ROBOR, care are alte componente și este mult mai scăzut și în consecință, rata a fost la debutul perioadei de plată ceva mai scăzută. Dar cred că mesajul și al dumneavoastră, și al nostru, și al băncilor a fost unul clar: și IRCC-ul va crește, că n-are cum să rămână aici. Știm datele pentru trimestrul următor – 4 și ceva la sută, urmează să crească și peste această cifră. Încă n-avem toate datele, dar cred la final de an, IRCC-ul va fi de peste 5%”, spunea Dan Suciu. (Vezi aici mai multe detalii)

Citește și SE DAU BANI DE LA STAT ÎN 2023! ROMÂNII CARE VOR PRIMI PÂNĂ LA 2.900 DE LEI LUNAR

Sursă foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *