LIVEVIDEO Roberta Metsola, discurs în Parlamentul României

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată într- vizită de două zile în România, va susține luni seară un discurs în Parlamentul României.

Președinta Parlamentului European, Roberta MetsolaFoto: Parlamentul European

Ședința plenului reunit al Camerei deputaților și Senatului a început la ora 18.10.

În cursul după-amiezii, Metsola a fost primită la Cotroceni de Klaus Iohannis.

România aparține spațiului Schengen și nu există nicio justificare pentru a respinge aderarea acesteia la Schengen, iar Parlamentul European va insista ca acest lucru să se întâmple în 2023, a declarat Roberta Metsola, într-o conferință de presă susținută alături de Klaus Iohannis.

Șeful statului a atras însă atenția că tema nu se va afla pe ordinea de zi a Consiliului European din luna februarie, ci va fi tranșată în Consiliul JAI, a cărui primă reuniune va fi în luna martie.

  • „Vreau să fie foarte clar: România aparţine spaţiului Schengen şi noi vom continua să promovăm această chestiune în ciuda întârzierilor şi a dezamăgirii că acest lucru nu s-a întâmplat în 2022.
  • Am spus şi săptămâna trecută la Consiliul European şi am îndemnat toţi liderii guvernele Uniunii Europene să îndeplinească promisiunile făcute acestei ţări în urmă cu 11 ani. Pur şi simplu nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen.
  • Toate condiţiile pentru aderare sunt îndeplinite.
  • Atunci, chestiunea trebuie rezolvată şi trebuie să mergem mai departe şi să insistăm ca această chestiune să fie rezolvată în 2023”, a spus șefa PE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *