LIVE Război în Ucraina – ziua 305: Bombardamente în Herson / Zelenski: Ucraina își va crea propriul miracol de Crăciun

Cel puțin zece persoane au fost ucise și alte 58 rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Herson, în ajunul Crăciunului. Regiunea a fost vizată de 74 de lovituri rusești, 66 de mașini au luat foc într-o zonă rezidențială a orașului din cauza bombardamentelor. Volodimir Zelenski a denunțat „actul de teroare”. Într-un mesaj de sâmbătă, Zelenski a spus că ucrainenii își vor crea însă propriul miracol de Crăciun, arătând că rămân neclintiți, în ciuda atacurilor rusești.

Imagine din Herson după bombardamenteFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

H2: Cele mai importante informații despre războiul din Ucraina – ziua 305

08:43 O scurtă recapitulare a zilei precedente

 • Cel puțin zece persoane au fost ucise și alte 58 rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Herson, recent recucerit, la câteva ore după ce Zelenski a avertizat asupra unui nou val de atacuri rusești în perioada Crăciunului. Un oficial pro-rus acuză trupele ucrainene pentru bombardament în încercarea de a da vina pe armata lui Putin.
 • Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că atacul din Herson este o dovadă în plus că Ucraina trebuie să fie aprovizionată cu mai multe sisteme de apărare.
 • Muncitorii din Mariupol, ocupat de Rusia, au început să demonteze teatrul din orașul din sudul țării, supus unui asediu prelungit la începutul acestui an, în care sute de persoane au fost ucise într-un atac aerian.
 • Ucraina a anunțat că a mai ucis încă 480 de soldați ruși, potrivit ultimelor estimări ale armatei.
 • Un oficial ucrainean a cerut ca fabricile iraniene de drone și rachete să fie distruse din cauza utilizării lor de către Rusia în război. Mihailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, a declarat că Iranul „umilește în mod flagrant instituirea sancțiunilor internaționale”.
 • Rusia a cumpărat 1.700 de drone kamikaze Shahed din Iran, a declarat Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații din Ucraina, pentru New York Times.
 • Olanda s-a angajat să aloce 2,5 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina în 2023, majoritatea banilor fiind destinați ajutorului militar.
 • Trupele rusești au atacat așezările din apropierea Bahmut, un oraș din estul Ucrainei, cu tancuri, mortiere, tunuri și artilerie cu rachete într-o singură zi.
 • Trupa rock Pink Floyd a strâns 600.000 de dolari pentru Ucraina cu melodia Hey Hey Rise Up.
 • Ucrainenii își vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că rămân neînduplecați în ciuda atacurilor rusești care au determinat milioane de oameni să stea în întuneric, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj sfidător în ajunul Crăciunului.
 • Șeful unui important șantier naval rusesc, unde se construiesc submarine capabile să lanseze rachete, a murit subit
 • Un tribunal ucrainean a condamnat patru prizonieri de război ruşi la câte 11 ani de închisoare pentru crime de război, a anunţat sâmbătă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *