LIVE Război în Ucraina, ziua 301: Zelenski este așteptat miercuri la Washington / SUA urmează s anunțe un nou mare pachet de asistență militară / Kosovo spune că Rusia inflamează tensiunile cu Serbia

Volodimir Zelenski este așteptat miercuri la Washington, unde se va întâlni cu președintele Joe Biden și se va duce în Congres, au declarat Reuters surse familiare cu pregătirile făcute, aceasta fiind în prima călătorie în străinătate a președintelui ucrainean de după 24 februarie. Statele Unite ar urma să anunțe un pachet de asistență militară pentru Ucraina evaluat la aproximativ 1,8 miliarde de dolari, au declarat alte surse ale agenției citate. Pachetul ar urma să includă și rachete Patriot.

Soldați ucraineni din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 301 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:07 Premierul kosovar afirmă că Rusia inflamează tensiunile cu Serbia în contextul eșecului în războiul din Ucraina.

07:01FT: Anul în care dictatorii s-au poticnit.

Decizia lui Putin de a invada Ucraina reprezintă un excelent studiu de caz cu privire la tarele regimului dictatorial. După decenii petrecute la putere, conducătorii ajung adesea să fie predispuși la megalomanie sau paranoia și să fie preocupați de propriul lor loc în istorie.

00:27 Zelenski ar urma să viziteze Washingtonul miercuri – presă / Prima călătorie în străinătate a președintelui ucrainean de la debutul războiului ar putea coincide cu anunțul SUA că vor oferi Ucrainei sisteme Patriot

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Se așteaptă ca deplasarea lui Zelenski în SUA să includă o vizită la Capitoliu, a declarat o sursă avizată. Vizita nu a fost confirmată, iar preocupările legate de securitate ar putea forța o schimbare a planurilor.
 • Zelenski a efectuat o vizită surpriză în orașul Bahmut, aflat pe linia frontului, unde a lăudat eforturile „supraomenești” ale soldaților care duc o bătălie ce a ajuns să simbolizeze brutalitatea cruntă a războiului.
 • O înregistrare video difuzată de UkrinformTV a vizitei lui Zelenski la Bahmut, în estul Ucrainei, arată militari ucraineni care îi înmânează un steag ucrainean cu semnăturile lor pe el, pe care președintele a spus că îl va înmâna Congresului și lui Biden. Vizita lui Zelenski în SUA are loc în contextul în care Congresul este pe cale să aprobe prin lege încă aproximativ 45 de miliarde de dolari în ajutor economic și militar pentru Kiev.
 • Banca Mondială a declarat că a aprobat un pachet de finanțare suplimentară în valoare totală de 610 milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor urgente de ajutor și de redresare din Ucraina.
 • În Rusia există opinii contradictorii cu privire la oportunitatea de a lansa sau nu o nouă ofensivă în Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, reiterând că Washingtonul va continua să sprijine Kievul indiferent de scenariul care se va desfășura.
 • Rusia plănuiește să ofere Iranului componente militare avansate în schimbul a sute de drone, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, care a cerut Occidentului să facă mai mult pentru a demasca aceste schimburi comerciale.
 • Șeful politicii externe a UE i-a spus ministrului iranian de externe că Teheranul ar trebui să înceteze imediat sprijinul militar pentru Rusia și represiunea internă din Iran. Vladimir Putin a admis că în zonele ocupate de Rusia în Ucraina condițiile sunt „extrem de dificile” și a ordonat întărirea frontierelor Rusiei.
 • Putin a dat, marți, instrucțiuni pentru crearea unui așa-zis grup de lucru care să coordoneze chestiunile legate de mobilizare și pregătirea rezerviștilor mobilizați, potrivit unui comunicat al Kremlinului
 • Aprovizionarea cu energie electrică în regiunea Kiev a ajuns la un nivel „critic”, mai puțin de jumătate din necesarul de energie al capitalei fiind asigurat în urma atacurilor cu rachete și drone rusești, au declarat oficialii regionali.
 • Premierul Denis Șmihal a spus că Ucraina ar trebui să se pregătească pentru noi atacuri rusești asupra rețelei sale energetice, deoarece Moscova vrea ca ucrainenii să petreacă sărbătorile de Crăciun și Anul Nou în întuneric.
 • Doi jurnalişti italieni au declarat marţi că au fost ținta unui atac deliberat al forţelor ruse în oraşul Herson, din Ucraina, deși pe mașina în care se aflau scria mare „presă”
 • Polițiștii ucraineni de frontieră, care au construit fortificații pe malul râului Nipru, au descoperit rămășițele unei vechi așezări romane
 • Rusia își mută trupe și echipament militar din bazele de antrenament din nordul și centrul Belarusului spre sud țării, mai aproape de granița Belarusului cu Ucraina
 • O nouă reclamă difuzată la televiziunile din Rusia stârnește noi ironii vizavi de trimiterea soldaților ruși la moarte în schimbul unei mașini Lada.
 • Trei persoane au murit în urma unei explozii care s-a produs la o conductă din centrul Rusiei care transportă gazele din zona arctică a țării prin Ucraina către Europa
 • Miza lui Putin pentru Bahmut. Cel mai optimist scenariu pentru bătălia crâncenă a rușilor din cel mai fierbinte punct al frontului

——————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *