LIVE Război în Ucraina, ziua 295: Kremlinul: Nu sunt discuţii pentru un armistiţiu în Ucraina de Crăciun / Zelenski cere CIO să nu permită revenirea sportivilor ruşi în competiţii

Moscova a declarat că nu există niciun “armistițiu de Crăciun” după aproape 10 luni de război în Ucraina, respingând un apel al Kievului de a începe retragerea trupelor până de sărbători ca un pas pentru a pune capăt celui mai mare conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante informații de joi, ziua 295 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:33Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că a vorbit miercuri cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, căruia i-a cerut să nu permită sportivilor ruşi să participe la competiţii nici măcar sub un steag neutru.

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

 • Armata rusă a încărcat o rachetă balistică intercontinentală „Yars” într-un siloz de lansare din regiunea Kaluga, a spus miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează TASS. Ministerul Apărării a lansat un videoclip pentru a marca evenimentul, chiar înainte de „Ziua Forțelor de Rachete Strategice” din Rusia.
 • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că SUA se așteaptă ca războiul din Ucraina să continue „pentru o perioadă de timp” și că nu există „nicio așteptare” că luptele se vor opri în lunile de iarnă. Kirby a confirmat, de asemenea, că un cetățean american a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, dar nu a dezvăluit detalii suplimentare, invocând preocupări legate de confidențialitate.
 • Armata ucraineană a declarat că a doborât 13 drone de fabricație iraniană deasupra Kievului și a regiunii înconjurătoare, în urma primului atac major cu drone al Rusiei asupra capitalei în ultimele săptămâni. Autoritățile au descris atacul de miercuri dimineață ca fiind o continuare a „terorii energetice” a Rusiei împotriva țării. Nu au existat victime.
 • Atacurile cu drone rusești de miercuri au avariat cinci clădiri din capitala Ucrainei, Kiev – deși apărarea aeriană a împiedicat multe altele, au declarat autoritățile. Atacurile subliniază modul în care cel mai mare oraș al Ucrainei rămâne vulnerabil la atacurile regulate ale Rusiei, care au devastat infrastructura și alte centre de populație, mai ales în estul și sudul țării în ultimele săptămâni.
 • Un canal neoficial de pe Telegram a postat o fotografie a ceea ce pare a fi o bucată dintr-o dronă doborâtă, pe care sunt scrise în limba rusă cuvintele “Pentru Riazan!!!”. La 5 decembrie, o bază aeriană militară rusă din orașul Riazan, în vestul Rusiei, a fost atacată. Un avion rusesc de bombardament Tu-95, care a fost folosit pentru a ataca Ucraina, a fost avariat, iar trei soldați de la bază au fost răniți mortal, potrivit Ministerului rus al Apărării.
 • Forțele rusești care au tras cu mai multe lansatoare de rachete au lovit clădirea administrației regionale din orașul Herson din sudul Ucrainei, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt.
 • Volodimir Zelenksi a declarat că 184 de atleți ucraineni au fost uciși ca urmare a războiului Rusiei de când trupele sale au invadat Ucraina în februarie. Liderul ucrainean a remarcat cifra în timpul unei conversații cu șeful Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, potrivit The Guardian.
 • Rusia este înfuriată de arestarea unui presupus agent FSB în Estonia, a cărui extrădare este cerută de SUA
 • Kremlinul a declarat miercuri că sistemul Patriot de apărare aeriană cu rachete pe care Statele Unite s-ar pregăti să îl trimită Kievului ar reprezenta o „țintă legitimă” pentru loviturile sale împotriva Ucrainei.
 • Președintelui rus Vladimir Putin nu își va ține nici discursul anual din parlamentul rus, în 2022, după ce și-a anulat și conferința de presă maraton pe care o susține de regulă în luna decembrie, scrie agenția TASS, citând o sursă din legislativul de la Moscova.
 • Percheziții în biserici suspectate de legături cu Moscova Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunțat miercuri că au percheziționat bisericile ortodoxe aflate sub tutela Patriarhiei Moscovei din Ucraina, în contextul presiunilor tot mai mari împotriva acestei filiale pe fondul invaziei rusești, potrivit AFP.
 • Un anunț privind planurile SUA de a furniza Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot ar putea fi făcut chiar în această săptămână, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters.
 • Autoritățile ucrainene au descoperit o cameră pe care rușii o foloseau pentru a reține și tortura copiii în timpul ocupației Hersonului, a declarat, pe 14 decembrie, Dmitro Lubinets, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, relatează Kyiv Independent.

—————-

Evenimentele de miercuri au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *