LIVE Război în Ucraina, ziua 294: SUA finalizează planurile de livrare în Ucraina a sistemului de apărare antiaeriană Patriot / Kievul, atacat cu drone iraniene

Statele Unite ale Americii finalizează planurile de a trimite sistemul sofisticat de apărare aeriană Patriot în Ucraina, au declarat oficiali americani, în timp ce aliații au promis puțin peste un miliard de euro pentru a-i ajuta pe ucraineni să supraviețuiască iernii geroase.

Război în Ucraina – Forțele ucrainene trag cu un tun autopropulsat 2S3 AkatsiyaFoto: Justin Yau / ddp USA / Profimedia Images

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 294 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

08:11 Două clădiri administrative ale orașului Kiev din cartierul Șevcenko au fost avariate de „resturile unei drone”, au anunțat autoritățile, potrivit The Guardian.

08:05 Ucraina a respins atacurile rusești în apropierea a 14 așezări din regiunile Harkov, Lugansk și Donețk, potrivit The Kyiv Independent. Armata ucraineană a lovit, de asemenea, două puncte de control rusești și patru concentrări rusești de echipamente și personal militar, a anunțat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Armata rusă a lansat 11 rachete, un atac aerian și peste 60 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei în ultima zi, a adăugat Statul Major General.

07:45Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că mai multe explozii s-au auzit miercuri dimineață în cartierul Șevcenko din centrul orașului, transmite Reuters. Apărarea antiaeriană ar fi doborât 10 drone iraniene, susține edilul capitalei Ucrainei.

07:20O lege controversată a presei urmează să intre în vigoare după aprobarea de către parlamentul Ucrainei marţi, transmite agenția dpa, citată de Agerpres.

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Un anunț pe privind planurile SUA de a furniza Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot ar putea fi făcut chiar în această săptămână, au declarat marți trei oficiali americani pentru Reuters.
  • La Paris, aproximativ 70 de țări și instituții au promis puțin peste un miliard de euro pentru a ajuta la menținerea apei, hranei, energiei, sănătății și transportului în Ucraina în fața atacurilor Rusiei, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna. Acestea au promis, de asemenea, o eficiență energetică, becuri cu LED-uri pentru a atenua deficitul de energie și pentru a ajuta Ucraina să treacă prin lunile de iarnă geroase, în timp ce Rusia lovește în infrastructura țării.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că daunele aduse mediului de războiul Rusiei vor afecta milioane de oameni timp de ani de zile.
  • Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping vor discuta despre evenimentele din 2022 la sfârșitul lunii decembrie, a relatat cotidianul de afaceri rus Vedomosti.
  • Livrările de arme din Italia către Ucraina vor înceta imediat ce vor începe discuțiile de pace pentru a pune capăt invaziei rusești, a declarat ministrul italian al apărării în parlament, în timp ce legislatorii au aprobat o decizie a guvernului de a prelungi ajutorul militar până în 2023.
  • Rusia a respins o propunere de pace a lui Zelenski care ar implica o retragere a trupelor rusești, spunând că Kievul trebuie să accepte noile „realități” teritoriale.
  • Opt nave încărcate cu cereale au părăsit porturile din regiunea ucraineană Odesa, după o pauză cauzată de întreruperi de energie electrică în urma atacurilor cu rachete rusești, a anunțat Ministerul Infrastructurii de la Kiev.
  • Rusia și Ucraina și-au lovit reciproc forțele în lupte grele în jurul micului oraș estic Bahmut.
  • Ucrainenii care au părăsit Bahmut în această săptămână au descris bombardamente rusești aproape constante care i-au forțat pe locuitori să se adăpostească în subsoluri și să doarmă în frigul năprasnic.
  • Aliatul apropiat al Rusiei, Belarus, a anunțat o inspecție militară rapidă, inclusiv creșterea pregătirii de luptă în sudul țării, cel mai recent dintr-o serie de exerciții care au stârnit îngrijorarea Ucrainei vecine.

—————-

Evenimentele de marți au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *