LIVE Război în Ucraina, ziua 288: Putin spune că armata sa ar putea rămâne mult timp în Ucraina / Primarul Klitschko: Kievul ar putea avea parte de un scenariu „apocaliptic” iarna aceasta / Nou pachet de sancțiuni propus de UE

​Președintele Vladimir Putin a confirmat că armata sa ar putea lupta în Ucraina pentru o lungă perioadă de timp, dar a declarat că, deocamdată, nu va exista o a doua mobilizare în Rusia.

Soldați ucraineni fug să ajute oameni dintr-un apartament în flăcări după bombardamentele rusești în BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de joi, ziua 288 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:39 Discuțiile dintre Rusia și SUA privind un important schimb de prizonieri înregistrează doar progrese sporadice, a declarat un diplomat rus de rang înalt.

Cele două țări au examinat modalitățile de realizare a unui schimb care să permită eliberarea americanilor Brittney Griner și Paul Whelan. Moscova a făcut cunoscut faptul că ar dori ca traficantul de arme condamnat Viktor Bout să fie inclus în orice acord.

„Chestiunile legate de schimburi sunt examinate într-un canal separat desemnat de președinți, iar uneori acest lucru merge bine, alteori mai puțin bine. Acesta este un subiect extrem de delicat – vorbim despre soarta unor persoane”, a declarat Ryabkov pentru Izvestia, potrivit Reuters.

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

 • Riscul ca Putin să folosească arme nucleare ca parte a războiului său din Ucraina a scăzut ca răspuns la presiunea internațională, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
 • Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane și au rănit multe altele în orașul Kurakhove din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
 • Loviturile asupra unor baze aeriene aflate în interiorul teritoriului rusesc au dat o lovitură majoră reputației Moscovei și au ridicat întrebări cu privire la motivele pentru care apărarea sa a eșuat, spun experții.
 • Statele Unite au transmis în mod clar Ucrainei îngrijorarea lor cu privire la orice escaladare a războiului cu Rusia, dar respectă suveranitatea ucraineană, inclusiv deciziile privind modul în care Kievul folosește armele furnizate de Washington, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate al Casei Albe, John Kirby.
 • SUA au calificat drept „iresponsabile” remarcile „ușoare” ale lui Putin, care a minimalizat miercuri riscul de a folosi arme nucleare în conflict.
 • Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat cu privire la un scenariu de „apocalipsă” pentru oraș în această iarnă, dacă vor continua atacurile aeriene rusești asupra infrastructurii. Rusia a efectuat peste 1.000 de lovituri asupra rețelei electrice din Ucraina, potrivit Interfax Ucraina.
 • Rusia încă lucrează la modul în care va răspunde la plafonarea prețurilor impusă de puterile occidentale la vânzările de petrol rusesc, a declarat Kremlinul. Printre opțiuni se numără interzicerea vânzărilor de petrol către unele țări și stabilirea unor reduceri maxime la care și-ar vinde țițeiul, a relatat cotidianul Vedomosti.
 • Națiunile Unite examinează „informațiile disponibile” despre acuzațiile potrivit cărora Iranul a furnizat drone Rusiei, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care se confruntă cu presiuni occidentale pentru a inspecta dronele doborâte în Ucraina.
 • Comisia Europeană a propus un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include alte aproape 200 de persoane și entități.
 • Revista Time l-a declarat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „Persoana anului”.
 • Cele două plicuri trimise marți Ambasadei Ucrainei la București conțineau fragmente de țesuturi organice, a anunțat SRI.
 • Turcia ar putea trimite centrale electrice plutitoare în România pentru a furniza electricitate Ucrainei, a declarat Zeynep Kharezi, directorul general al Karpowership.
 • Rusia încearcă să „îngheţe” luptele pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a afirmat Jens Stoltenberg.
 • Vietnamul, un mare cumpărător de armament la nivel mondial renunță la achizițiile din Rusia.

—————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *