LIVE Război în Ucraina, ziua 285: Rusia a comis peste 51.000 de crime de război, afirmă Kievul / Prețul petrolului rusesc, plafonat de luni / Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul

Luni a intrat în vigoare o plafonare a prețului la petrolul rusesc transportat pe mare de către Grupul celor Șapte (G7), în timp ce Occidentul încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, deși Rusia a declarat că nu va respecta măsura chiar dacă va fi nevoită să reducă producția.

Soldații ucraineni trag cu un lansator de rachete Grad spre pozițiile rusești în BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de luni, ziua 285 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

08:35Sugestia preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia Occidentul ar trebui să ia în considerare nevoia Rusiei de garanţii de securitate, dacă Moscova este de acord cu negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declanşat o furtună de critici la Kiev şi la aliaţii baltici în cursul weekendului, relatează Reuters.

08:15 Biroul procurorului general al Ucrainei afirmă că armata rusă a comis peste 51 000 de crime de război și crime de agresiune în Ucraina de la începutul războiului, potrivit The Kyiv independent.

Agențiile ucrainene de aplicare a legii au înregistrat, de asemenea, 18.585 de infracțiuni împotriva securității naționale a Ucrainei.

08:11În urma unui atac cu rachete asupra unei întreprinderi din orașul Krivoi Rog, un angajat a fost ucis și alte trei persoane au fost rănite, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, pe canalul său de Telegram, informează The Kyiv Independent. De asemenea, forțele rusești au lovit cu artilerie grea Nikopolul și au bombardat comunitatea Marhanets, a declarat Reznichenko. Nu au existat victime, potrivit guvernatorului.

07:39Japonia a implementat începând de luni un plafon de preț pentru țițeiul rusesc, dar petrolul importat prin proiectul Sakhalin-2 va fi exclus, a anunțat guvernul într-un comunicat, potrivit Reuters.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente:

 • Vladimir Putin este acum “mai bine informat” cu privire la dificultățile cu care se confruntă forțele sale în Ucraina, a declarat șeful serviciilor de informații americane. Avril Haines, directorul serviciilor secrete naționale americane, a declarat că președintele rus nu mai este la fel de izolat de veștile proaste din Ucraina. Făcând aluzie la evaluările din trecut potrivit cărora consilierii lui Putin l-ar putea proteja, Haines a declarat că acesta „devine mai informat cu privire la provocările cu care se confruntă armata”.
 • SUA se așteaptă ca luptele să aibă „ritm redus” în lunile de iarnă, în timp ce ar putea exista perspective mai bune pentru forțele ucrainene în lunile următoare. „Cea mai mare parte a luptelor în acest moment în jurul Bahmut și în regiunea Donețk au încetinit odată cu retragerea Rusiei din zona Herson de vest, la est de râul Nipru. Și ne așteptăm ca acest lucru să fie probabil ceea ce vom vedea în lunile următoare”, a declarat Haines.
 • Luptele grele continuă în jurul orașului cheie din Donbas, Bahmut, unde forțele rusești se luptă de șase luni să facă progrese minime. Informațiile de pe rețelele de socializare au sugerat că forțele ucrainene fac progrese în operațiunile de pe malul estic al râului Nipru, vizavi de orașul recent eliberat Herson, după o debarcare amfibie raportată luna trecută în peninsula Kinburn. Forțele rusești au intensificat, de asemenea, atacurile de artilerie asupra regiunii Herson de când s-au retras de pe malul vestic al Niprului.
 • La Națiunile Unite circulă un proiect de rezoluție pentru un tribunal de tip Nürnberg care să tragă Rusia la răspundere pentru crimele de agresiune din Ucraina. Semnalele indică, de asemenea, că opoziția SUA față de această propunere s-ar putea înmuia în fața lobby-ului făcut de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Curtea penală internațională a început deja să investigheze crimele de război din Ucraina, dar nu poate urmări în justiție conducerea Kremlinului pentru agresiune, deoarece Rusia nu este semnatară a statutului relevant.
 • Conducerea Iranului s-a blocat într-un „cerc vicios” în ceea ce privește protestele și înarmarea Rusiei, a declarat trimisul special al SUA. „Cu cât Iranul reprimă mai mult, cu atât mai multe sancțiuni vor exista; cu cât mai multe sancțiuni, cu atât mai mult Iranul se simte izolat”, a declarat Rob Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, în cadrul unei conferințe la Roma. Șefa serviciilor de informații americane, Avril Haines, a declarat că există dovezi îngrijorătoare că Rusia încearcă să aprofundeze cooperarea militară cu Iranul.
 • Rusia nu va vinde petrol care face obiectul unui plafon de preț occidental, chiar dacă va trebui să reducă producția, a declarat duminică vicepremierul rus Alexander Novak. G7 și Australia au convenit vineri asupra plafonării prețurilor.
 • Președintele francez Emmanuel Macron și-a atras critici din partea Ucrainei și a aliaților săi baltici la sfârșitul săptămânii trecute pentru că a sugerat că Occidentul ar trebui să ia în considerare nevoia Rusiei de garanții de securitate dacă aceasta este de acord cu discuțiile pentru a pune capăt războiului.
 • Opec+ a convenit să își mențină obiectivele de producție de petrol în cadrul unei reuniuni de duminică. Opec+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) și aliați, inclusiv Rusia, a înfuriat SUA și alte națiuni occidentale în octombrie, când a convenit să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi, aproximativ 2% din cererea mondială, din noiembrie până la sfârșitul anului 2023.
 • Peste 500 de localități ucrainene au rămas duminică fără energie electrică, în urma unor săptămâni de atacuri aeriene rusești asupra rețelei electrice, a declarat un oficial din cadrul Ministerului de Interne.
 • Ucraina impune sancțiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care au legături cu o biserică pro-Moscova, pe motiv că au fost de acord să colaboreze cu autoritățile ruse de ocupație sau au justificat invazia Moscovei, a declarat serviciul de securitate al Ucrainei.
 • Președintele Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul său de duminică seară, că ucrainenii vor avea o iarnă grea, însă aceasta trebuie privită ca un interval de timp care îi aduce mai aproape de victorie. „Ne apărăm casa şi asta este cea mai puternică motivaţie posibilă”, a spus el.
 • Prăbușire dramatică a sprijinului populației ruse pentru războiul din Ucraina. Ce arată ultimele două sondaje.

—————

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *