LIVE Război în Ucraina, ziua 283: UE și G7 au plafonat prețul petrolului rusesc / Rușii vor încălca probabil orice acord privind centrala Zaporojie / Lupte incredibil de dure în jurul Bahmut

​Președintele american Joe Biden nu intenționează să vorbească cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre încetarea războiului din Ucraina, întrucât în prezent nu există condițiile pentru astfel de discuții, a anunțat Casa Albă. Pe de altă parte, Grupul celor șapte națiuni (G7) și Australia au convenit asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, cu scopul de a limita profiturile Moscovei și capacitatea ei de a duce războiul.

Lansator multiplu ucrainean în acțiune pe frontul din estul țăriiFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 283 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

12:23 Autoritățile din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, au anunțat sâmbătă că vor ajuta cetățenii să se evacueze din părți ale teritoriului ocupat de Rusia pe malul estic al râului Dnipro.

Iaroslav Yanushevych, guvernatorul regional, a declarat că oficialii au ridicat temporar interdicția de traversare pentru a permite ucrainenilor care locuiesc în satele de peste râu să traverseze Niprul în timpul zilei și către un punct desemnat.

„Evacuarea este necesară din cauza posibilei intensificări a ostilităților în această zonă”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram. (Reuters)

12:10Spania a trimis un prim sistem de rachete de apărare aeriană Hawk în Ucraina. Sistemul construit de americanii de la Raytheon poate fi folosit atât împotriva avioanelor, cât și a rachetelor.

În total, Spania a promis că va furniza Ucrainei șase dintre aceste sisteme, notează The Guardian.

11:51VIDEO FOTO Noul avion „invizibil” de generația a șasea a fost prezentat în SUA. Cât costă un B-21 „Raider” și câte vrea să cumpere Guvernul SUA

11:18 Imagini cutremurătoare arată interiorul unei camere de tortură amenajate de forțele rusești în regiunea ucraineană Harkov.

Imaginile, postate de politicianul ucrainean Pavlo Sushko, arată icoane zgâriate pe pereții camerei de cei care au fost ținuți acolo.

10:45Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 510 soldați, un tanc, 3 blindate de luptă ale infanteriei, 8 diferite vehicule, o piesă de artilerie, un elicopter și 8 drone.

De menționat că, dacă se păstrează ritmul din ultima vreme, bilanțul va ajunge la peste 100.000 de soldați uciși până la sfârșitul anului.

Lupte incredibil de dure în jurul Bahmut

10:28 În total, 7.042 de obiecte explozive au fost „îndepărtate și neutralizate” din regiunea Herson, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Activitatea pentru curățarea zonei de mine și alte capcane a început după retragerea Rusiei din oraș luna trecută. Ucrainenii au verificat aproape 700 ha de câmp deschis, 60 km de căi ferate și 326 de gospodării.

Autoritățile îi îndeamnă pe toți cei care se întorc în orașul Herson sau în zona din jurul acestuia să fie extrem de atenți. (The Guardian)

10:09 Plafonul de preț pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, convenit vineri de G7 și Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei, a declarat sâmbătă un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt.

„Este tot ceea ce a propus grupul McFaul-Yermak, dar ar fi necesar să fie redus la 30 de dolari pentru a distruge mai repede economia inamicului”, a scris Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, pe Telegram, făcând referire la un grup de lucru internațional privind sancțiunile. (Reuters)

09:46 Lupte incredibil de dure, cu pierderi mari pentru ruși în jurul Bahmut. De ce alocă Putin atâtea resurse pentru cucerirea orașului, obiectivul său numărul 1 încă din luna august.

Rușii vor încălca probabil orice acord privind centrala Zaporojie

09:01 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea publicată azi-noapte (ideile principale):

 • Rusia încearcă să profite de dorința occidentală de negociere pentru a crea o dinamică în care oficialii occidentali se simt obligați să facă concesii preventive pentru a atrage Rusia la masa negocierilor.
 • Serghei Lavrov a reiterat ca bază pentru negocieri exact aceleași cereri pe care Ministerul rus de Externe le făcuse înainte de invazia din 24 februarie, iar Dmitrii Peskov a adăugat cererea suplimentară ca Occidentul să recunoască anexările de teritorii ucrainene.
 • Forțele rusești reprezintă în continuare o amenințare la adresa infrastructurii energetice ucrainene, în ciuda succeselor apărării antiaeriene ucrainene.
 • Sistemele suplimentare de apărare aeriană occidentale determină comunitatea rusă pro-război să pună sub semnul întrebării campania aeriană rusă împotriva infrastructurii ucrainene.
 • Oficialii ruși stabilesc condiții pentru a negocia demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, un acord pe care Rusia probabil că îl va încălca și care nu ar elimina sau diminua amenințarea actuală la adresa centralei nucleare.
 • Forțele ucrainene au făcut progrese locale la sud-vest și nord-vest de Kremina. Forțele rusești au continuat să facă progrese minime în zona Bahmut și să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka.
 • Este posibil ca forțele rusești să aibă dificultăți în alocarea și desfășurarea corespunzătoare a forțelor în zonele de ariergardă din sudul Ucrainei din cauza loviturilor ucrainene.
 • Logistica slabă, personalul mobilizat indisciplinat și protestele interne continuă să împiedice Kremlinul să atingă obiectivele mobilizării parțiale.

UE și G7 au plafonat prețul petrolului rusesc

08:50 Discuțiile de pace ar putea fi folosite de Vladimir Putin pentru a-și reface armatele înainte de a lansa un nou atac, a avertizat ministrul britanic de externe.

Într-un interviu acordat The Telegraph, James Cleverly a declarat că există riscul ca „o încetare a focului să fie de fapt doar folosită de Putin pentru a antrena mai multi soldați și pentru a produce mai multă muniție”.

„Ideea este că trebuie să fim foarte, foarte atenți dacă discuțiile de ‘pace’ – și folosesc cuvântul ‘pace’ între ghilimele aici – sunt inițiate de Vladimir Putin”, a spus el.

07:18Petrolul rusesc a fost plafonat la 60 de dolari barilul. Decizia intră în vigoare de luni.

07:09Turiștii ruși vizitează în grupuri mari Thailanda cu zboruri charter și încărcați de cash.

06:41Edward Snowden a primit un paşaport rusesc după ce a depus jurământul de credinţă.

01:07Un parlamentar rus spune că UE își „riscă securitatea energetică” prin impunerea unor plafoane de preț.

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente:

 • Comisia Europeană a emis vineri o propunere de amendare a companiilor cu cel puțin 5% din cifra de afaceri mondială dacă acestea încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei. Persoanele fizice ar putea fi condamnate la pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani.
 • Autorităţile ruse din regiunea Herson anunţă o „evacuare” de pe malul stâng al Niprului, precizând că cu persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka.
 • Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete însângerate” care conțineau ochi de animale, a anunțat vineri Ministerul ucrainean de Externe.
 • Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat vineri pe Putin să găsească o soluție diplomatică la conflict cât mai curând posibil, „inclusiv o retragere a trupelor rusești”. Pe altă parte, Kremlinul a anunțat că, în cadrul discuției, Putin i-a spus lui Scholz că poziția Germaniei și a Occidentului cu privire la Ucraina este „distructivă” și a îndemnat Berlinul să își regândească abordarea.
 • Turcia se așteaptă la o „imagine clară” asupra războiului până în primăvară – a declarat vineri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.
 • Forțele speciale ucrainene desfășoară operațiuni în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie.
 • Cerul deasupra Kievului și a capitalelor regionale din Ucraina a fost neobișnuit de liniștit în ultima săptămână. Nu au fost înregistrate atacuri rusești majore cu rachete sau drone de pe 23 noiembrie, când aproape 70 de rachete de croazieră au fost trase asupra unor ținte din Ucraina.
 • Un cont de Telegram cu sute de mii de urmăritori a scris că Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el, fapt care subliniază faptul că Moscova are probleme mari în a controla spațiul informațional rusesc.
 • Germania intenționează să livreze Ucrainei șapte blindate Gepard care erau destinate la fier vechi, care se vor adăuga la cele 30 de blindate de apărare antiaeriană care sunt deja folosite pentru a lupta împotriva armatei ruse.
 • Până la 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși până acum în război, potrivit consilierului prezidențial al Kievului, Mykhailo Podolyak. La un moment dat, Ucraina spunea că între 100 și 200 dintre soldații săi mureau zilnic pe câmpul de luptă, ceea ce face ca estimarea lui Podolyak să pară conservatoare.
 • Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a făcut un bilanţ „foarte sincer” al capacităţilor Europei în lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei, considerând că Europa „nu este suficient de puternică” să stea singură în faţa Moscovei.

——————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *