​Iohannis a sesizat la Curtea Constituțională modificările la legea cetățeniei / Care sunt motivele

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, joi, Curtea Constituțională în legătură cu modificarea Legii cetăţeniei. Mai exact, președintele contestă modificările făcute de parlamentari care permit obţinerea cetăţeniei române de către cetăţenii străini căsătoriţi cu un cetăţean român dacă aceştia convieţuiesc în străinătate de cel puţin 10 ani de la data căsătoriei.

Pasapoarte UEFoto: Pixabay.com

“Considerăm că, prin conţinutul său normativ, Legea pentru modificarea art. 8 alin. (1) lit. a) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 încalcă o serie de principii şi dispoziţii constituţionale”, spune şeful statului în sesizare.

Președintele atrage atenția că unele articole sunt lipsite „de claritate și precizie,contrar exigențelor constituționale”.

  • „Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 21/1991, în forma în vigoare, „cetăţenia română este legătura şi apartenenţa unei persoane fizice la statul român”.
  • În cazul legii criticate, prin raportare la exigenţele impuse de art. 1 alin. (5) din Constituţie, în dimensiunea sa referitoare la calitatea legii, apreciem că sintagma „este căsătorit şi convieţuieşte în străinătate cu un cetăţean român de cel puţin 10 ani de la data căsătoriei” este lipsită de claritate şi precizie, contrar exigenţelor constituţionale.
  • Din conţinutul normei criticate nu reiese cu claritate dacă această perioadă de 10 ani trebuie să fie una neîntreruptă sau nu, mai ales prin raportare la dispoziţiile art. 8 alin. (3) din Legea nr. 21/1991.
  • Intervenţia legislativă asupra art. 8 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 21/1991 nu este corelată cu prevederile art. 8 alin. (3) din acelaşi act normativ (…) Astfel, întrucât art. 8 alin. (3) trimite la întregul conţinut al art. 8 alin. (1) lit. a), devine neclar în ce măsură ipoteza normativă – potrivit căreia cetăţeanul străin sau persoana fără cetăţenie se află în afara teritoriului statului român pe o perioadă mai mare de 6 luni în cursul unui an, cu consecinţa neluării în calcul a anului respectiv – va fi compatibilă cu noua soluţie legislativă ce are în vedere plasarea titularului cererii în străinătate pe întreaga perioadă de 10 ani de la data căsătoriei
  • Ţinând cont şi de importanţa domeniului reglementat, domeniu rezervat legii organice potrivit art. 5 alin. (1) din Constituţie, era cu atât mai necesară definirea cu claritate a tuturor ipotezelor normative şi a condiţiilor în care cetăţenia română poate fi dobândită la cerere, o reglementare lacunară sau neclară fiind contrară art. 1 alin. (5) în dimensiunea sa referitoare la calitatea legii, prin raportare la art. 1 alin. (3) şi art. 4 din Constituţie”, se mai arată în sesizarea la CCR”, se arată în sesizarea președintelui.

Camera Deputaţilor a adoptat, în urmă cu o lună un proiect de lege inițiat de PSD care permite străinilor care nu trăiesc în România dar care sunt căsătoriţi de cel puţin 10 ani cu cetăţeni români să poată obține cetățenie română.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *