Grecia: Două mașini ale Ambasadei Italiei, vizate de dispozitive explozive / Reacția premierului Meloni

Două mașini aparținând ambasadei Italiei în Grecia au fost ținta unor dispozitive explozive vineri dimineață, unul dintre vehicule explodând fără a provoca răniți, potrivit poliției, care a precizat că nu a primit nicio reclamație, transmite AFP.

Giorgia MeloniFoto: Pacific Press / ddp USA / Profimedia

Un dispozitiv artizanal a explodat în jurul orei locale 4 dimineața și a distrus unul dintre cele două vehicule parcate în parcarea reședinței primului consilier al ambasadei de la periferia Atenei, a anunțat poliția elenă.

Celălalt dispozitiv exploziv improvizat, plasat în apropierea celei de-a doua mașini diplomatice, nu a explodat, a precizat poliția, care a deschis o anchetă.

Premierul italian Giorgia Meloni a declarat de la Roma că a fost vorba de „un atac probabil de origine anarhistă”. De asemenea, și-a exprimat „profunda îngrijorare” și „gândurile sale personale și ale guvernului italian față de primul consilier al ambasadei Italiei la Atena, Susanna Schlein”.

Urmăresc cazul cu cea mai mare atenție, inclusiv prin intermediul ministrului de externe Antonio Tajani, care se deplasează astăzi la Atena” pentru a participa la o reuniune a liderilor europeni din cadrul Partidului Popular European (PPE), a adăugat ea.

La rândul său, Atena a „condamnat ferm atacul”: „Astfel de acțiuni inacceptabile nu vor perturba în niciun fel relațiile excelente și prietenia de lungă durată dintre Grecia și partenerul și aliatul său, Italia”, se arată într-un comunicat al Ministerului grec de Externe.

Fapta nu a fost încă revendicată, potrivit poliției.

Atacurile cu dispozitive incendiare artizanale, care provoacă adesea pagube, dar rareori victime, împotriva unor obiective politice diplomatice, bănci sau companii străine sunt frecvente în Grecia. Poliția le atribuie adesea grupurilor de extremă stânga sau anarhiste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *