Estonia cumpără șase sisteme de lansatoare de rachete americane HIMARS

Estonia a semnat un contract pentru achiziţionarea a șase sisteme de lansatoare de rachete americane HIMARS, pentru suma de 200 de milioane de dolari, a anunţat sâmbătă Centrul estonian pentru investiţii în apărare (ECDI), potrivit AFP.

Lansator de rachete HIMARSFoto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

Directorul ECDI, Magnus-Valdemar Saar, a încheiat acest acord vineri cu Agenţia de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA), o agenţie a Departamentului american al Apărării, pentru a îmbunătăţi „capacitatea de tir indirect” (adică asupra ţintelor care nu sunt vizibile pentru operatorul bateriei) a forţelor estoniene, potrivit unui comunicat.

Acest tip de lansator de rachete a fost furnizat Ucrainei de către Statele Unite, sporindu-i capacitatea de apărare în faţa invaziei ruse, lansate pe 24 februarie.

Estonia, vecină cu Rusia, şi-a crescut de atunci cheltuielile pentru apărare, la fel şi statele vecine baltice, Lituania şi Letonia, precum şi Polonia.

Aceasta este cea mai importantă achiziţie de arme făcută vreodată de Estonia.

Rachetele comandate de Tallinn sunt de diferite tipuri, raza lor de acţiune variind de la 70 la 300 de km. Ele vor fi livrate începând din 2024.

În noiembrie, și Lituania şi-a anunţat intenţia de a cumpăra opt sisteme HIMARS, pentru suma de 495 de milioane de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *