EPPO a sesizat Parchetul București privind cheltuirea frauduloasă a peste 3 milioane de euro pentru dezvoltarea Deltei Dunării / Care era schema prin care au fost deturnați banii

Biroul Parchetului European (EPPO) în România a anunțat că a sesizat Parchetul Tribunalului Bucureşti într-un dosar penal în care cinci persoane fizice şi patru firme au fost puse sub acuzare pentru participarea la o organizaţie criminală în vederea obţinerii frauduloase a peste 3 milioane de euro bani europeni pentru dezvoltarea Deltei Dunării.

Delta DunăriiFoto: Hotnews

Conform unui comunicat al Parchetului European, printre acuzaţiile aduse inculpaţilor se numără folosirea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea ilegală de fonduri de la bugetul UE, precum şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor.

Cum ar fi fost deturnate fondurile destinate dezvoltării Deltei Dunării

Suspecţii ar fi constituit, începând cu anul 2018, un grup infracţional organizat pentru a obţine fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operaţional Regional 2014-2020), în mod fraudulos. În acest scop, suspecţii au dezvoltat o schemă cu mai multe companii, controlate fie direct, fie prin intermediari.

Doi dintre suspecţi ar fi pus la dispoziţia grupului patru firme care au obţinut în mod abuziv fonduri europene şi le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecţii ar fi pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparenţă falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existenţa resurselor financiare aferente contribuţiei proprii şi organizarea transparentă a procedurilor de achiziţie. Manipularea procedurilor de achiziţii publice a dus la stabilirea unor preţuri crescute în mod artificial.

Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăţi controlate de ceilalţi doi, la un preţ supraevaluat, în timp ce alţi doi suspecţi erau consultanţi specializaţi în fonduri europene şi au oferit sprijin grupului, conform EPPO.

În 24 mai în cadrul acestei anchete au fost percheziţionate, la cererea EPPO, cincisprezece adrese din Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi din zona Deltei Dunării. În timpul investigaţiei, au fost confiscate 500.000 de euro, precum şi echipamente grele şi bunuri imobiliare, toate în valoare totală de 5 milioane de euro.

În plus, a fost stabilită o cauţiune pentru trei dintre inculpaţi, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.

Un miliard de euro a fost împărțit de o mână de oameni conectați prin relații personale, afaceri sau interese politice, conform unei investigații Info Sud-Est și G4Media. Banii au fost trimiși de Bruxelles prin mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei. Instrumentul a fost conceput de fostul ministru Eugen Teodorovici, iar banii au fost gestionați de facto de prietenul său Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. În prezent, Teodorovici monitorizează, în cadrul Curții de Conturi, modul în care au fost împărțiți banii europeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *