Edward Snowden a primit un paşaport rusesc după ce a depus jurământul de credinţă

Edward Snowden a primit un paşaport rusesc după ce a depus un jurământ de credinţă ţării care l-a protejat de autorităţile americane din 2013, a declarat avocatul său, citat de The Guardian.

Edward SnowdenFoto: Agerpres/AP

Edward Snowden, în vârstă de 39 de ani, a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia, după ce în 2013 a divulgat dosare secrete care au scos la iveală vaste operaţiuni de supraveghere interne şi internaţionale desfășurate de Agenţia de Securitate Naţională a SUA.

Autorităţile americane speră de ani de zile ca Snowden să se întoarcă în Statele Unite pentru a fi judecat într-un proces penal sub acuzaţia de spionaj.

Lui Snowden i s-a acordat cetăţenia rusă printr-un ordin semnat de Vladimir Putin în septembrie.

Vineri, avocatul lui Snowden, Anatoly Kucherena, a declarat că Snowden a primit paşaportul.

„A depus jurământul”, a spus el.

Kucherena a declarat vineri că Snowden este „fericit” şi că cetăţenia rusă ar împiedica extrădarea sa.

„Desigur, este fericit şi recunoscător Federaţiei Ruse pentru cetăţenie – acum este un cetăţean cu drepturi depline al Rusiei”, a spus Kucherena. „Şi cel mai important, conform constituţiei ruse, el nu poate fi predat unui stat străin”, a subliniat avocatul său.

Decizia a venit într-un moment extrem de nefavorabil, după invadarea Ucrainei de către Rusia şi izolarea internaţională. Rusia şi-a mobilizat populaţia pentru război şi a ameninţat că va folosi arme nucleare pentru a apăra teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina.

(Sursa: news.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *