Drone pentru Armata României: MapN a semnat un contract de 380 mil. euro cu Elbit pentru drone Watchkeeper X produse în România

A fost semnat acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale care, prin C.N. Romtehnica S.A., a semnat contractul cu compania Elbit Systems Ltd din Israel.

Drona WatchkeeperFoto: Thales

Acordul-cadru, care a fost atribuit prin derularea unei proceduri specifice organizate potrivit dispozițiilor H.G. nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferentă programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”, are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aprox. 1.891 miliarde lei, fără TVA (circa 380 milioane de euro).

Cele șapte Sisteme UAS Watchkeeper X presupune fiecare câte o stație de control la sol și câte trei aeronave fără pilot de fiecare. Astfel, în total vor fi practic 21 de drone Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei.

Drone Watchkeeper X produse în România

Prin acordul semnat Compania Elbit Systems Ltd este obligată să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate. De precizat e că Elbit deja produce în țara noastră, la Bacău, piese pentru dronele sale Hermes 450 (Watchkeeper).

  • Astfel, începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare.
  • De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare. Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național.

Vezi aici detalii despre modelul de dronă Watchkeeper X:

VEZI ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *