Doi notari din București, reținuți pentru eliberarea în fals de certificate de moștenitor pentru imobile nerevendicate / Cât era mita

Șapte persoane, între care doi notari din București, au fost reținute de DNA, dosarul vizând cabinete notariale care timp de câțiva ani ar fi eliberat certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile din Capitală nerevendicate sau care au aparținut unor persoane fără moștenitori. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute.

Sediul DNAFoto: Hotnews

DNA a anunțat începerea urmării penale și reținerea a doi notari publici, pentru luare de mită și fals intelectual și a cinci persoane fizice, pentru complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu sau uz de fals.

Acuzațiile aduse de DNA

Conform procurorilor, ancheta vizează eliberarea nelegală de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate în București, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței.

  • „Concret, Lidia-Simona Seceleanu, în calitate de notar public, la instigarea și cu complicitatea unor alte persoane (printre care și cele reținute în prezenta cauză – două fiind angajate la cabinetul notarului) ar fi eliberat în mod nelegal peste 19 certificate de moștenitor care atestau în fals că beneficiarii acestora erau singurii moștenitori ai unor imobile, precum și alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane să achiziționeze terenuri, să înstrăineze părți sociale pe care le dețineau în cadrul diverselor societăți comerciale, etc.
  • În două dintre cazuri, Lidia-Simona Seceleanu ar fi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 2.000 euro pentru a elibera două astfel de certificate de moștenitor ce vizau două apartamente din București”, spun procurorii.

DNA precizează că miercuri cele șapte persoane și o alta care se sustrage cercetărilor vor fi duse la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *