Digi24: 78 de dolari pentru un mesaj spre nicăieri, 6 dolari pentru un apel cu nimeni. Cum profită escrocii de pe urma soldaților dispăruți

Încă de la începutul războiului din Ucraina, familiile soldaților ruși dispăruți au postat frecvent mesaje în grupuri online în căutarea rudelor. Ca răspuns, au primit adesea mesaje în privat de la necunoscuți care și-au oferit ajutorul contra unei taxe, oferte care s-au dovedit a fi întotdeauna înșelăciuni. Informațiile reies dintr-o anchetă a jurnaliștilor de la Verstka, care au cercetat în mod independent cum au loc aceste fraude şi chiar au vorbit cu un escroc care le-a povestit cum el şi colegul său de celulă au inventat planul. Povestea este rezumată pe site-ul independent Meduza.

soldati rusi mobilizati la razboiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Vladislava și Anna locuiesc în regiunea Donețk. Nu se cunosc, dar au câteva lucruri în comun: amândouă au rude dispărute în război și amândouă au primit recent mesaje identice de la o persoană care s-a recomandat Iulia Ivanova, care pretindea că este jurnalist la canalul TV ucrainean pro-rus, acum închis, NewsOne.

„Iulia Ivanova” le-a spus ambelor femei că rudele lor dispărute – unchiul Vladislavei și fratele Annei – erau prizonieri. Ea le-a trimis apoi link-uri către ceea ce pretindea că este un formular oficial care să ajungă la comandamentul militar al autoproclamatei „Republici Populare Donețk”. Pentru a trimite un mesaj, formularul necesita o plată de 5.000 de ruble (aproximativ 78 dolari). Femeile au intrat la bănuieli și nu au mai continuat discuția.

Citește mai multe pe Digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *