Cu cât va crește bugetul pentru apărare al NATO

Statele membre NATO au convenit o creştere semnificativă a bugetului comun pentru anul viitor în contextul noii situaţii de securitate în Europa de Est provocate de invazia Rusiei în Ucraina, conform dpa.

Avion NATOFoto: Geoff Robinson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bugetul civil al alianţei pentru 2023 va fi majorat cu circa 27,8%, la 370,8 milioane de euro (395,8 milioane de dolari), iar cel militar a fost stabilit la 1,96 miliarde de euro, reprezentând o creştere de 25,8% faţă de 2022, a anunţat miercuri NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia, notând că aceasta este „o expresie concretă a nivelului mai ridicat de ambiţie” al statelor membre.

„Numai America de Nord şi Europa, acţionând împreună într-o NATO puternică, îi pot ţine în siguranţă pe cei un miliard de oameni ai noştri într-o lume mai periculoasă”, a afirmat șeful NATO, conform Agerpres.

Bugetele militar şi civil cumulate ale NATO se cifrează în prezent la circa 1,8 miliarde de euro, o cifră foarte mică în comparaţie cu cheltuielile de apărare individuale ale statelor membre. Numai SUA au cheltuit 769 miliarde de euro, în timp ce, în cazul Germaniei, suma a fost de circa 55,6 miliarde, conform documentelor NATO.

Potrivit formulei actuale de calcul al contribuţiilor, aceste două ţări suportă cel mai mare procent din costurile comune ale NATO, contribuind fiecare cu circa 16,3%, sau aproximativ 400 milioane de euro, în 2021.

Formula a fost revizuită recent la cererea fostului preşedinte american Donald Trump, care a criticat în mod repetat aliaţi europeni precum Germania că nu contribuie suficient la cheltuielile comune de apărare. În consecinţă, procentul revenit Germaniei a crescut, iar cel al Statelor Unite s-a redus semnificativ.

Creşteri bugetare suplimentare ale NATO sunt deja planificate, conform unei decizii de principiu luate la summitul din vară de la Madrid pentru perioada până în anul 2030.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *