Controversata lege a securității cibernetice, adoptată în Parlament: Amenzile și sfera de aplicare – reduse în Senat

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, controversatul proiect de lege privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, cu niște amendamente care reduc semnificativ atât sfera de aplicare cât și amenzile mari pe care le puteau încasa cei care nu vor raporta incidentele de securitate cibernetică maxim 48 de ore.

Securitate ciberneticăFoto: Michael Borgers / Dreamstime.com

Senatul a adoptat azi proiectul de lege cu 81 de voturi “pentru”, 29 “împotrivă” şi trei abţineri, iar actul merge la promulgare la președintele Iohannis.

De menționat că, după ce a trecut pe repede înainte de Camera Deputaților, proiectul de lege a fost modificat marți la comisiile reunite de specialitate din Senat, fiind preluate în totalitate amendamentele aduse de către deputatul Cătălin Teniță, membru REPER, după cum a anunțat acesta.

„Hai că e bine. Am convins comisiile reunite de Apărare și TIC ale Senatului să își însușească punctul nostru de vedere, în unanimitate chiar, cu privire la tratamentul acordat mediului privat de noua lege privind securitatea cibernetică. Pe scurt, am reușit:

  • scăderea cuantumului amenzilor la 1-3% (de la 5-10%) din cifra de afaceri netă;
  • eliminarea din lege, ca titulari de obligații, a companiilor și persoanelor fizice care nu furnizează servicii publice sau de interes public.

Securitatea cibernetică nu trebuie să însemne o sabie deasupra capului mediului privat!”, a scris marți pe Facebook deputatul.

Pentru detalii privind forma adoptată de Camera Deputaților citește:

Sursa foto: Dreamstime.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *