Câți lei costă masa de Crăciun în 2022

Masa de Crăciun va costa mai mult în 2022. Asta spun ultimele statistici. România se confruntă cu cele mai mari prețuri din ultimii 20 de ani. Prețurile alimentelor au crescut peste tot, cu mult peste rata inflației. La acestea se adaugă provocarea de a găsi tot ce trebuie pentru o masă tradițională. Spre exemplu, preţul cărnii de porc a crescut considerabil din cauza pestei porcine. În plus, producătorii se plâng şi de scumpirile la energie. 

Familiile din întreaga lume resimt impactul prețurilor la alimente, iar studiile demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun.

Dacă vorbim despre un kilogram de carne de porc, anul trecut acest kilogram ajungea la circa 20-24 de lei. Anul acesta, însă, pentru același kilogram dăm în jur de 26 dar pe alocuri și 30 de lei. Zeci de mii de porci din toată ţara au fost sacrificaţi din cauza pestei porcine. Asta a dus la creşterea preţului cărnii.

„Prețul carcasei din ianuarie cu a crescut 73%, nu numai carcasa, ci și carnea de lucru pe care o cumpărăm așa congelată, refrigerată, a tot crescut undeva la 53-54 %. E enorm de mult pentru aproape nouă luni de zile.”, a declarat, Kovacs Zoltan, director general.

Masă îmbelșugată de Crăciun

Românii caută produse ieftine pentru masa de Crăciun

Un alt produs care s-a scumpit foarte mult este laptele. Dacă anul trecut un litru de lapte ajungea la prețul de 6, 7 lei, anul acesta laptele ajunge să coste chiar și 9 sau 10 lei.

Uleiul, de asemenea, s-a scumpit foarte mult. De la 8, 9 lei anul trecut anul acesta pentru o sticlă de ulei, ajungem să dăm chiar și 12 lei.

CITEȘTE ȘI: PREȚURILE AU EXPLODAT! CÂȚI LEI COSTĂ 1 KG DE ȘORICI ACUM, CU 12 ZILE ÎNAINTE DE CRĂCIUN

Nu în ultimul rând, cozonacul, pentru care anul trecut dădeam 11 lei, anul acesta putem scoate din buzunare chiar și 16, 7 lei.

Potrit unui studiu, bugetul mediu alocat sărbătorilor din 2022 se ridică anul acesta la 1.090 de lei, în creștere cu 7% față de anul trecut. Însă doar 25,4% dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8% dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6% își vor menține bugetul constant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *