Câți bani lasă cei 370 de mii de români în stațiunile de ski din Austria? Expert: „o cameră în sezonul de iarnă costă cel puțin 1000 de euro, pentru 5-6 nopți”

​În contextul votului negativ dat de Austria pentru intrarea în Schengen, ministrul turismului Daniel Cadariu a sugerat românilor să nu mai aleagă această țară pentru a merge la schi, în vacanța de iarnă. Dar cât de mulți români merg în Austria și câți bani cheltuiesc pentru vacanță? HotNews.ro a vorbit cu specialiști în turism despre acest subiect.

Ischgl, AustriaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Austria este fără discuție una dintre destinațiile importante de vacanță pentru români, în special iarnă. Datele oficiale arată că în 2019, anul dinaintea pandemiei, peste 370 de mii de români au mers în Austria petrecând un milion de nopți de cazare.

După ce ministrul Turismului Daniel Cadariu a sfătuit românii să aleagă și alte destinații de schi, având în vedere votul dat de Austria săptămâna trecută privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, pe rețele sociale au apărut și îndemnurile la boicot privind turismul austriac.

„Știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, și în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a declarat Cadariu la Digi 24.

Reprezentanții unor agenții de turism și experții cu care am stat de vorbă spun că nu se poate vorbi în acest moment de „o boicotare” la o scară semnificativă din partea românilor a turismului austriac, aceste discuții fiind mai degrabă pe social media.

„Sunt sigur că autoritățile austriece din turism ne-ar fi dorit în spațiul Schengen”

Gabriel Vacariu, directorul agenției Nordis Travel, spune că nu a înregistrat cereri de anulare a vacanțelor în Austria, pentru aceste sărbători.

„Dacă vor exista solicitări în acest sens, consider că este important ca oamenii să înțeleagă ca serviciile asigurate la fața locului nu se vor schimba cu nimic. Stațiunile montane sau hotelurile din marile orașe își așteaptă turiștii români”, adaugă el.

Alin Burcea, CEO la agenția Paralela 45, spune că „nu este un fenomen de masă renunțarea la serviciile turistice în Austria. Este posibil să nu știm noi, pentru că mulți români își fac rezervarea directă, prin diverse sisteme de rezervare.”

Răzvan Pascu, antreprenor în turism, spune că a remarcat o reticență și o reacție de „boicot” în zona turistică a Austriei, lucru care nu îl surprinde. „Cred, totodată, că e o situație de moment, iar turismul nu va fi afectat la modul serios.”

Traian Bădulescu, consultant în turism, purtător de cuvânt ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism), confirmă faptul că nu este vorba de renunțări, dar și că în Austria, în proporție de peste 90%, oamenii își fac rezervare direct, nu prin agenții.

„Noi, cei din industria turismului, credem doar în „politica turismului” și promovăm atât România, cât și orice țară unde nu există conflicte care să pericliteze siguranța turistului. Turismul nu implică politică.

Turiștii obișnuiți cu Austria nu vor renunța la destinația lor favorită. Sunt sigur că autoritățile austriece decidente din turism ne-ar fi dorit în spațiul Schengen, pentru că altfel ar fi crescut și mai mult numărul de turiști români care doresc să aleagă Austria”, spune Bădulescu.

„Peste 40% dintre vacanțele vândute de agenția noastră pentru stațiuni montane în Europa au fost pentru Austria”

Târgul de Crăciun din Viena. FOTO: Volker Preusser / imago stock&people / Profimedia

Răzvan Pascu spune că Austria este o destinație iubită de români tot timpul anului, „atât din considerente de proximitate, cât și pentru că ai ce să vizitezi și ce să faci dacă te decizi să mergi acolo într-un city break sau la schi.”

„Iarna, Austria este mai căutată de turiștii români, atât pentru târgurile de Crăciun și cumpărături, cât și pentru stațiunile de schi, cum ar fi Sölden, Ischgl și Kitzbuhel, care sunt printre cele mai populare din Europa.”

Traian Bădulescu confirmă faptul că foarte mulți români iubesc Austria, mai ales iarna. „Austria este cea mai populară destinație de schi și de sporturi de iarnă din Europa. Ca un exemplu, turistul care merge la Ischgl pentru schi și cluburi o va face, indiferent de situația geopolitică.

Un turist care este fan Austria nu va renunța la destinație. Între Austria și România există chiar o circulație turistică reciprocă destul de similară. Dacă România ar fi fost acceptată în spațiul Schengen, această circulație ar fi crescut reciproc.”

Directorul Nordis Travel întărește ideea și susține că majoritatea solicitărilor au fost pentru vacanța de Crăciun/Revelion. „Austria reprezintă încă o destinație de top pentru clienții români care practică sporturile de iarnă. Peste 40% dintre vacanțele vândute de agenția noastră pentru stațiuni montane în Europa au fost pentru Austria”, zice el.

Mai mult, adaugă Vacariu, Austria are ceva de oferit, indiferent de anotimp. „Trendul este ca românii să aleagă această destinație preponderent pentru perioada iernii, dar am avut multe vacanțe vândute și pentru alte perioade.”

Cât costă o vacanță în Austria

Răzvan Pascu susține că, în medie, o vacanță de cinci-șapte zile în Austria costă „cel puțin” 1000-1200 de euro de persoană.

Gabriel Vacariu completează și spune că prețul unui concediu diferă în funcție de specificul acestuia. O vacanță de tip city break în Viena, spune el, începe de la 489 euro/de persoană pentru un sejur de trei nopți, la un hotel de 4 stele, bine poziționat, dar, în același timp, în funcție de hotelul ales, poate ajunge și la „câteva” mii de euro de persoană. Un astfel de tarif include avionul, transferul de la aeroport la hotel și retur, cât și nopțile de cazare cu mic dejun inclus.

„Dacă optăm pentru o vacanță într-o stațiune montană, costul unui sejur de cinci nopți (cu dată de plecare după 10 ianuarie), la un hotel de 4 stele din Tirol, începe de la 917 euro de persoană și poate ajunge și la câteva mii de euro, în funcție de hotelul ales.

Tariful menționat include cazarea la demipensiune (mic dejun și cină) pentru toate cele cinci nopți, iar la cerere putem asigura și transportul cu avionul și transferul de la cel mai apropiat aeroport”, completează expertul.

Și purtătorul de cuvânt ANAT susține faptul că Austria nu este o destinație ieftină, mai ales pentru că este una de calitate și face o comparație cu prețurile prezente în România, în perioada de sărbători.

„Circulă degeaba acea lozincă, că nu mai mergem în Austria, mai punem 1000 de euro și mergem în Poiana Brașov. Este o legendă că în România sunt prețuri foarte mari. Pentru Austria, o cameră în perioada sezonului de iarnă, cu excepția sărbătorilor, costă, pentru cinci-șase nopți de cazare, între 1000 de euro minim (pensiune turistică) și 1500-5000 de euro (dacă vorbim de hoteluri de 2 și 4 stele).

Prin comparație, trei nopți de Revelion pot costa în România, chiar și pe Valea Prahovei, la un hotel de 3 stele, între 2700 și 4000 de lei, per cameră. Cel mai scump Revelion în România este la câteva hoteluri de 4 și 5 stele din Poiana Brașov și Predeal și poate ajunge la 4000-4500 de euro per familie, dar implică cine festive cu vedete naționale cunoscute, toate mesele incluse, acces la wellness și spa.

O cină de Revelion la un hotel de 4 sau 5 stele în București sau în alte orașe mari, cu program artistic, vedete cunoscute, poate costa 200-250 de euro de persoană”, precizează el.

„Politicienii sunt trecători, turismul rămâne”

Specialiștii în turism sunt de părere că românii nu vor rămâne supărați pe Austria, ba mai mult, Alin Burcea spune că „este o poveste „emoțională” și să supărarea de acum se va uita.

La rândul său, Răzvan Pascu este de părere că reacția virulentă anti-Austria este acum mai mult în social-media. „Vorbim doar despre anulări pe rezervările care erau flexibile sau de schimbare de planuri de călătorie pentru cei care încă nu aveau totul rezervat. Sunt convins că va fi o schimbare de planuri pentru unii, dar nesemnificativă la nivel total”, încheie el.

Directorul Nordis spune că nu se poate pronunța în numele turiștilor români, dar recomandă oamenilor să trateze serviciile asigurate de către unitățile de primire din Austria diferit față de acțiunile oamenilor politici.

„Vă asigur că turiștii români vor beneficia de același tratament ca și cei ai altor naționalități”, consideră el.

Traian Bădulescu crede și el că supărarea românilor este „ceva de moment” și are siguranța că România va intra și în spațiul Schengen.

„Pe de altă parte, politicienii (indiferent de țară și de naționalitate) sunt de multe ori trecători, turismul rămâne. Dacă există această supărare, și există și este justificată, pot spune că mai degrabă turiștii români care aleg Austria vor fi ambasadori ai propriei țări și vor prezenta propriile argumente, în cazul în care vor exista polemici constructive”, încheie el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *