Cât câștigă militarii în 2022 | Ce salarii au soldații, coloneii și generalii din Armata Română

Un raport al Ministerului Apărării Naționale arată cât câștigă militarii români conform gradului și funcției. Vorbim astăzi despre sumele pe care le încasează un soldat, colonel sau un general.

Care sunt salariile personalului militar

Salariile pentru personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din instituțiile publice ale sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, sunt evident stabilite de lege. Mai exact, legea 153/2017. Astfel, un general încadrat în Armata Română are un venit cuprins între 8.247 și 8.774 de lei. Cei care ocupă funcția de locotenenți încasează lunar sume cuprinse între 5.212 și 5.528 de lei.

Ministerul Apărării Naționale (Sursă: Arhivă)

CITEȘTE ȘI: O ROMÂNCĂ A DAT LOVITURA ÎN AFACERI DUPĂ CE S-A LĂSAT DE ARMATĂ. ÎN CE A INVESTIT TÂNĂRA

Un soldat încasează cel mai mic salariu

Salariile generalilor și locotenenților urcă în mod cert de 5.000 de lei, însă cele ale soldaților lasă de dorit. De exemplu, un soldat din România câștigă o soldă în valoare de 2.500 de lei. Acesta este venitul de pornire pentru un tânăr care se înrolează în serviciul militar. La această remunerație se adaugă pe parcurs diverse sporuri pe care un soldat le încasează.

Soldații încasează un salariu de 2.500 de lei (Sursă: Arhivă)

Cele mai mari și cele mai mici salarii din cadrul Armatei Române

La polul opus, șeful Statului Major General câștigă o sumă extrem de frumușică. Astfel că, venitul său lunar este de 10.880 de lei, ceea ce înseamnă o sumă de 4 ori mai mare decât salariul de bază minim brut la nivel de țară.Dacă sunteți curioși să aflați care este cel mai mic salariu după cel al soldaților, ei bine cei care sunt în gradul de fruntași primesc suma de 2.570 de lei.

VEZI ȘI: SELLY A RĂBUFNIT, DUPĂ EPISODUL CU ARMATA ROMÂNĂ. CUM SE APĂRĂ INFLUENCERUL DE ACUZAȚII

Nici subinspectorii de poliție/penitenciare nu trăiesc pe picior mare. Aceștia încasează doar 3.950 de lei. Nici cei aflați în gradul de maistru militar principal sau plutonier adjutant nu încasează cu mult peste. Solda lor lunară este cu puțin peste 4.000 de lei.

Ministerul Apărării Naţionale precizează că valorile minime sunt cele stabilite pentru program normal de lucru, iar veniturile salariale prezentate cuprind exclusiv drepturile prevăzute de Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *