Camera Deputaților a modificat legea concurenței / Miza PSD-PNL este schimbarea lui Chirițoiu din fruntea Consiliului Concurenței / Senatul este forul decizional

​Cu 194 de voturi pentru, 53 contra și 7 abțineri Camera Deputaților a adoptat marți, pe repede înainte un proiect de lege prin care se modifică legea concurenței și scurtează mandatul conducerii Consiuliului Concurenței. Miza acestor modificări făcute de PSD și PNL constă în demiterea actualului președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu

Ședință Camera DeputațilorFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

USR și AUR s-au opus acestui proiect de lege însă fără niciun rezultat. USR acuză Coalița de guvernare, că doreşte să modifice legea Consiliului Concurenţei pentru a „scăpa” de preşedintele instituţiei şi a numi în locul acestuia „un politruc”.

“Coaliţia PSD-PNL face ceea ce face mai bine de un an: încearcă să pună bocancul pe gâtul instituţiilor de stat. De data asta a venit rândul Consiliului Concurenţei şi ieri au scos din sertar un proiect de pe vremea lui Nicolicea, de prin 2017, din epoca Dragnea, un proiect prin care Dragnea încerca să captureze Consiliul Concurenţei, o instituţie fundamentală pentru buna funcţionare a statului român, o instituţie protejată de tratatele europene, o instituţie care trebuie să rămână independentă, nu să devină bâta politică a unei coaliţii la putere, a unei coaliţii vremelnice. Iată că ieri au scos proiectul ăsta de la naftalină, l-au băgat pe repede înainte şi astăzi vor să-l treacă în plen, un proiect prin care demit plenul Consiliului Concurenţei, scapă de preşedintele Consiliului Concurenţei, un om care a arătat echilibru, un om care a criticat măsurile Guvernului atunci când au fost proaste şi un om de care în momentul ăsta Consiliul Concurenţei are nevoie pentru a rămâne independent”, a declarat Moşteanu la Parlament.

În prezent, legea prevede că durata mandatului membrilor Consiliului Concurenţei este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului, indiferent de durata mandatului exercitat anterior.

Modificările efectuate de cele două comisii fac referire la atribuțiile președintelui, vicepreșdințiilor și consilieriilor de concurență astfel:

  • durata unui mandat este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii acestuia, o singură dată.

Pentru a fi numit membru al Consiliului Concurenţei, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • a) să fie cetăţean român;
  • b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
  • c) să fie considerată aptă din punct de vedere medical;
  • d) să aibă studii superioare de lungă durată sau echivalent, dovedite cu diplomă recunoscută de statul român potrivit legii;
  • e) să aibă o vechime de minimum 10 ani în activități din domeniul economic sau juridic;
  • f) să nu fie incapabilă ori să nu fi fost condamnată pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani sau mai mare, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei.

De asemenea crește numărul de membrii ai Consiliului Concurenței de la 7 la 11.

De precizat este că președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, se află la al treilea mandat, el fiind numit prima oară în 2009. Dacă legea va intra în vigoare, PSD și PNL intenționează să aplice legea retroactiv și ceară demisia acestuia, susțin surse parlamentare pentru HotNews.ro.

O altă modificare prevede că ”după intrarea în vigoare a prezentei legi, Administrația Prezidențială, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propuşi şi numiţi în oricare dintre funcţiile prevăzute de prezenta lege”.

De altfel, proiectul de lege modificat de PSD, PNL și UDMR urmează să intre marți în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

De menționat este că forul decizional în acest caz este Senatul care urmează să o dezbată în cursul acestei săptămâni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *