Bulgaria spune că Austria este mai ușor de convins decât Olanda să o susțină în Schengen: “Poziţia lor nu este constructivă”

Oficialii de la Sofia reacționează și ei după decizia din JAI împotriva primirii Bulgariei și României în Schengen și spun că în cazul Bulgariei Austria este mai ușor de convins decât Olanda, potrivit agenţiilor Reuters şi BTA.

Harta BulgariaFoto: Dreamstime.com

Ministrul bulgar de Externe, Nikolai Milkov, spune că „nu există niciun argument” pentru respingerea Bulgariei în Schengen.

  • „Vom continua. S-ar putea să aducem din nou chestiunea în discuţie la summitul UE (…).
  • ‘Vom depune în continuare eforturi pentru ca aceasta să se întâmple, pentru că avem tot dreptul să aderăm la Schengen”, a declarat șeful diplomației bulgare, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, Austria ar fi fost ”favorabilă stabilirii datelor în martie atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România”, iar Olanda a fost singura care s-a opus fixării unei date pentru aderarea Bulgariei la Schengen.

  • ”Noi îndeplinim condiţiile (de aderare – n.r.). Pe aceasta insistăm în continuare. Sprijinul pentru noi niciodată înainte nu a fost mai mare. Suntem acum susţinuţi de 25 de state membre, şi sunt 26 dacă numărăm şi Austria.
  • Comisia Europeană şi Parlamentul European sunt de asemenea favorabile, mai rămâne un singur stat care trebuie convins, adică Olanda”, a mai spus ministrul de Externe al Austriei.

„Nimic nu este pierdut”

Şi ministrul bulgar de Interne Ivan Demerdjiev a susținut că „încercările de a rezolva chestiunea intrării Bulgariei în Schengen vor continua până la sfârşitul anului şi pe parcursul anului viitor”.

  • „Bulgaria şi-a îndeplinit sarcinile foarte bine. Concluziile Comisiei Europene, rapoartele şi opiniile arată că Bulgaria şi România întrunesc toate criteriile pentru a adera la Schengen. Chestiunea (respingerii aderării, n.red) a fost una politică.
  • Vom căuta în continuare un compromis şi să obţinem aprobarea celor două ţări care au fost rezervate joi şi este aşteptată continuarea eforturilor în acest sens de către preşedinţia Consiliului UE, care va fi preluată la 1 ianuarie de Suedia.
  • Nimic nu este pierdut, suntem pe calea cea bună şi am făcut ceea ce era aşteptat din partea noastră”, a declarat Demerdjiev.

El a remarcat, de asemenea, că poziția Austriei în privința primirii Bulgariei în Schengen este mai flexibilă decât cea a Olandei, spunând că „Austria a menţionat clar că există compromisuri pe care le-ar putea accepta”:„Noi propunem patrule comune la frontiere. Suntem pregătiţi pentru decizii constructive atât timp cât ele sunt benefice pentru protecţia frontierelor. Olanda nu pune astfel de condiţii. Dialogul (cu olandezii – n.r) este mult mai greu şi poziţia lor nu este constructivă”.

La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE desfăşurat joi, Austria s-a opus prin veto aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, invocând controlul insuficient al frontierei externe a UE care a permis anul acesta intrarea pe teritoriul austriac a circa 75.000 de migranţi care nu au fost înregistraţi anterior în nicio altă ţară din UE prin care au trecut. Olanda s-a opus de asemenea aderării Bulgariei, acuzând corupţia din această ţară. Dar cum aderarea Bulgariei şi României a fost abordată la pachet, veto-ul olandez a fost astfel exprimat şi în cazul României. (FOTO: Dreamstime.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *